Viktminskning

8 inflammatoriska livsmedel som orsakar magfett

Magfett kan utgöra en risk för din hälsa genom att leda till allvarliga komplikationer, såsom diabetes, högt blodtryck, hjärtsjukdomar, cancer och lever- och njurproblem, forskning säger. Din genetik spelar en roll i var din kropp lagrar fett, och dina matvanor kan också påverka fettlagringen. De typer av mat du väljer, portioner och timing kan alla spela en roll för kroppsfettet. I synnerhet finns det vissa livsmedel som kan vara mer benägna att leda till bukfett. Idag ropar vi ut åtta inflammatoriska livsmedel som orsakar magfett så att du kan ta bort dem från din kost så snart som möjligt.

Fettet runt buken kan vara en av två typer: subkutant eller visceralt. Även om för mycket av båda kan vara skadligt för din hälsa, är visceralt fett den typ som är mer oroande. Visceralt fett omger organen i buken och är associerat med en ökad risk för kroniska sjukdomar. Subkutant fett sitter precis under huden, vilket gör att det är mindre skadligt för din hälsa. Faktum är att denna form av kroppsfett ger visst skydd för organen och hjälper din kropp att reglera temperaturen. Detta gör en hälsosam mängd subkutant fett till fördel för din kropp.

Även om genetik, kön, ålder och hormoner kan påverka kroppsfettfördelningen, din livsstil kan ha en betydande inverkan på ditt magfett. Om du har märkt en ökning av ditt bukfett, finns det några kostmetoder som kan hjälpa. Sikta på att öka ditt fiberintag, minska din alkoholkonsumtion, äta mer magert protein och hoppa över mat och dryck med tillsatt socker. För att ta det ett steg längre, undvik dessa åtta inflammatoriska livsmedel som orsakar magfett.

plocka en muffins från hyllan med tång i en bageriaffär
Shutterstock

Medan en hemlagad muffins eller bröd kan vara lättare på din midja, packar kommersiellt tillagade bakverk ofta i överskott av socker och kommer med ett högt kaloriantal. Muffins, croissanter och snabbbröd är också en källa till transfett, ett annat inflammatoriskt näringsämne som kan ge dig magfett. Transfetter förekommer naturligt i små mängder; men majoriteten av transfetterna i vår matförsörjning är konstgjorda. Dessa fetter används ofta som ett billigare lagringsstabilt alternativ till smör och har visat sig öka inflammation och hjärt-kärlsjukdom (CVD), bland andra sjukdomar.

Se även  Ät dessa frukter för att förlora 5 tum av magfett, säger dietist

Om du är sugen på ett bakverk, försök att göra dem hemma med fetter av bättre kvalitet, som olivolja, och begränsa de kommersiellt tillagade godsakerna du njuter av.

RELATERAT: 5 dåliga dagliga vanor som ger dig magrullar

vitt bröd
Shutterstock

En stapelvara i många hushåll, vitt bröd är inte känt för att vara en näringstät mat. Vissa alternativ innehåller små mängder tillsatt socker, men den större boven här är det låga fiberinnehållet. Fiber kan öka mättnaden och stabilisera hungern, vilket kan leda till bättre matval och lämpligt energiintag. Dessutom, fiberintag är förknippat med minskat bukfett. Många raffinerade kolhydrater, inklusive vitt bröd, flingor, kex och andra vanliga snacks är låga i fiber.

De Kostriktlinjer för amerikaner rekommenderar kvinnor att konsumera 22 till 28 gram fibrer dagligen, beroende på ålder, medan män bör få i sig 28 till 34 gram. Bönor, linser, nötter, frön, havregryn, fullkornsprodukter, frukt och grönsaker är anmärkningsvärda källor till kostfiber.

låda flingor
Shutterstock

Du kan bli förvånad över att se en sådan populär frukosthäftklammer på den här listan över inflammatoriska livsmedel som kan orsaka magfett. Kända för att göra en enkel frukost eller ett snabbt mellanmål när du är på språng, gör vissa flingor inte din midja någon tjänst – speciellt de som är fullproppade med socker. Alternativ som innehåller tillsatt socker och noll fiber är de värsta brottslingarna. Inte bara kan sockret leda till inflammation och magfett, utan det kan också störa din tarmmikrobiom. Forskning visar att obalanser i dina tarmbakterier kan öka risken för fetma, hjärt-kärlsjukdom och tarmsjukdomar, och kan också främja viktökning. Dessutom kan obalanser i mikrobiota leda till högre visceralt fett.

Det finns gott om spannmål med låg sockerhalt, så välj alternativ med färre än fem gram per portion och håll dig till en portion som din portionsstorlek.

Se även  Mat som hjälper dig att gå ner i vikt | Mat för viktminskning

RELATERAT: Undvik dessa livsmedel om du vill förlora visceralt fett, säger dietist

kvinna som håller läsk
Shutterstock

En burk vanlig läsk innehåller cirka 40 gram tillsatt socker, en mängd som överstiger den dagliga rekommendationen av American Heart Association. Forskning visar att för mycket socker kan öka kroppens inflammationer och leda till insulinresistens och kroniska inflammationer.

Soda bidrar med tomma kalorier, vilket potentiellt leder till viktökning, och kan överväldiga levern, vilket uppmuntrar dessa överflödiga kalorier att omvandlas till fett. Medan läsk är en av de mest populära sockersötade dryckerna, kan andra sötade drycker, som juice, energidrycker, kaffedrycker och sött te, också vara de skyldiga till ditt magfett.

Om du letar efter kolsyra, prova osötat kolsyrat vatten eller läsk med låg sockerhalt, som OLIPOP. Det här alternativet har inte bara färre än fem gram socker per burk, utan det innehåller också fibrer, ett näringsämne som kan stödja de friska bakterierna i din tarm.

restaurangcocktails, koncept med inflammatoriska livsmedel som orsakar magfett
Shutterstock

En annan dryck som sannolikt förstör dina magmuskler, sockerhaltiga alkoholhaltiga drycker ger en dubbel känsla av bukinflammation. En enda margarita kan lätt ha över 30 gram tillsatt socker, vilket bidrar till inflammation och bukfett. Dessutom, på egen hand, alkohol kan orsaka inflammation och potentiellt leda till problem i levern och tarmen. Forskning visar att alkohol också är förknippat med större mängder visceralt fett, vilket leder till ytterligare en uppsättning potentiella hälsokomplikationer.

För att minska den negativa effekten av dina drycker, välj drycker utan tillsatt socker och undvik stor alkoholkonsumtion definierad som mer än två alkoholhaltiga drycker per dag.

RELATERAT: De värsta dryckerna för magfett, enligt vetenskapen

popcornpåse i mikrovågsugn, koncept av inflammatoriska livsmedel som orsakar magfett
Shutterstock

Mikrovågspopcorn är en annan av de värsta inflammatoriska livsmedel som kan orsaka magfett. Detta vanliga mellanmål har en sak för sig: fiber. Popcorn är en källa till essentiella fibrer, men det kommer ofta tillsammans med massor av natrium och transfett. Mycket smörade och smaksatta alternativ är sannolikt de sorter med de högsta mängderna av dessa oroande näringsämnen. Vi vet att transfetter kan leda till inflammation och magfett, men överskott av natrium kan också leda till inflammation och ökat kroppsfett.

Se även  Topp 7 kryddor som ökar din hjärthälsa

Popcorn på egen hand kan vara ett näringsrikt mellanmål, så istället för de smaksatta alternativen, prova luftpoppade kärnor toppade med riven parmesanost för en lätt salt smak som innehåller mycket mindre natrium och inga transfetter.

måltidsersättningsbarer, koncept med inflammatoriska livsmedel som orsakar magfett
Shutterstock

Även om dessa alternativ gör det lätt att få i sig kalorier när du är upptagen eller på språng, innehåller de ofta inte de bästa ingredienserna. Många har tillsatt socker, en känd inflammatorisk ingrediens som kan leda till bukfett, och kan också innehålla transfett och lite eller inga fibrer. En trefaldig smäll på magfettet, du är bättre att välja hela livsmedel till din måltid.

Om barer är för lätta att missa, leta efter alternativ med färre än fem gram tillsatt socker, noll transfett och minst tre gram fiber. Alternativt kan du överväga några enkla måltider hemifrån. Överväg till exempel att förbereda deli kalkon lindad runt en delvis skummad ostpinne med ett äpple och jordnötssmör på sidan.

skål med chips, koncept av inflammatoriska livsmedel som orsakar magfett
Shutterstock

Den sista av dessa inflammatoriska livsmedel som orsakar magfett är chips. Ett annat salt, krispigt mellanmål som kan leda till inflammation och bukfett, chips är ökända för sitt natriuminnehåll. Detta salt kan leda till inflammation och fett, och de transfetter som ofta finns i chips kan göra detsamma. Även om det inte finns något behov av transfett i din kost, är natrium faktiskt ett viktigt näringsämne. Lättsaltade chips kan ge balansen av salt du kanske är sugen på samtidigt som du undviker överskott, och alternativ tillagade i icke-hydrerade oljor hjälper dig att undvika transfetter. Som en tumregel, om du ser ”hydrerad” eller ”delvis hydrerad olja” i ingredienslistan, finns det sannolikt en viss mängd transfett i chipsen.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button