Fiberfattig kost – mat, måltidsplaner och mer
Kostfiber eller ”grovfoder” är en viktig del av en hälsosam kost. På grund av dess svårsmältbarhet hjälper fibrer dig att känna dig mättare längre, förbättrar tarmhälsa och bibehåller dina blodsockernivåer.
Men även om fiber hjälper till att bibehålla vikten och underlättar normal tarmfunktion för vissa, kan dess svårsmälta natur vara en mardröm om du har matsmältningssvårigheter.
Matsmältningen varierar från person till person, och den är särskilt känslig vid fall av inflammatorisk tarmsjukdom. Och det är då du tillfälligt måste avstå från fiberrik mat.
En diet med låg fiberhalt, ibland kallad lågresterdiet, hjälper till att lindra matsmältningsproblem. Denna diet syftar till att ge ditt matsmältningssystem vila. Du kan följa en fiberfattig diet av många anledningar, men det hela leder till det typiska resultatet av att lämna minimala rester i tarmen. Du kan till och med betrakta denna diet som det första steget mot effektiv tarmrengöring.
Läs vidare för att veta vad en fiberfattig diet är om du kan behöva en, och vilka livsmedel du ska inkludera och undvika.
Fiberfattig kost – en introduktion
En fiberfattig diet är en kortsiktig dietplan främst för behandling av mag- och tarmsjukdomar. Några preliminära studier visa den positiva inverkan av lågfiberintag på Crohns sjukdom, ulcerös kolit, uppblåsthet, tarmobstruktion och före och/eller postabdominal kirurgi. Fiberintaget i en fiberfattig kost bör inte vara mer än 10 g per dag.
Även om kosten lämpar sig för tarmproblem, kan inte alla anta en fiberfattig livsstil. Så vem kan behöva en fiberfattig kost?
En läkare rekommenderar denna diet av följande skäl:
- Minska mängden osmält mat som passerar genom tarmen
- Lindra diarré och magkramper, inklusive uppblossningar av allvarligare hälsoproblem som Crohns sjukdom eller ulcerös kolit
- För att minska mängden gasproduktion i tjocktarmen.
- Minska matsmältningssystemets arbetsbelastning
- Minska mängden avföring
- Som ett tarmförberedande protokoll före koloskopi, kolografi eller gynekologisk kirurgi
HealthifyMe-anteckningen
En fiberfattig kost är endast säker att följa under en kort period på grund av dess restriktiva natur. En fördel med denna diet är att den ger ditt matsmältningssystem en vila och löser gastrointestinala symtom. Men att följa den som en långsiktig plan kan hindra dig från att få de nödvändiga näringsämnena. Expertnäringsspecialister på HealthifyMe kan rekommendera en personlig lågfiberkost, beroende på ditt tillstånd och din tolerans.
Fiberfattig kost – rekommenderad mat
Trots att det är en av de mest utmanande dieterna, är det bästa att många kokta grönsaker är tillåtna medan du är på fiberfattig diet. Du måste dock vara försiktig med portionerna helt och hållet. Nedan hittar du maten du kan äta för att uppleva mer fördelaktiga resultat.
Spannmål
- Raffinerat bröd, kex, flingor, våfflor och pannkakor som har mindre än 0,5 gram fibrer i en enda portion
- Pastamat som nudlar, spagetti och makaroner
- Vitt ris, vit pitta, chapati
Grönsaker
- Välkokta och konserverade grönsaker utan skal eller frön
- Sallad
- Grönsaksjuice gjord utan frön eller fruktkött
- Potatis utan skal
Frukter
- Konserverad eller kokt frukt
- Äppelmos
- Mogna bananer, mogen cantaloupe och honungsmelon
- Fruktjuicer utan fruktkött
Mejeriprodukter
- Mjölk
- Yoghurt
- Ost
- Keso (Paneer)
- Sockerfri glass
- Soja-, mandel- och rismjölk
- Laktosfri mjölk
Oljor och dressingar
- Olivolja
- Majonnäs
- Salladsdressingar utan frön
Kött
- Genomkokt eller mört nötkött, skinka, fågel, fisk och skaldjur
- Ägg
- Lätt jordnötssmör
Fetter och efterrätter
- Smör
- Vanliga kakor, kakor och pajer utan frukt och nötter
- Vanligt hårt godis
- Kolsyrade drycker
- Gelé, honung, sirap
- Vanlig sås med salt, peppar och örter
Som du kan se är de flesta livsmedel i en fiberfattig kost kanske mindre hälsosamma än fiberrika alternativ. Följ därför denna diet när du inte har något bättre alternativ, till exempel på medicinska grunder.
Det är bäst att ändra din kost efter att ha rådfrågat en dietist. Genom att prata med hälsoexperterna på HealthifyMe kan du få korrekt vägledning om balanserade och portionskontrollerade måltider.
HealthifyMe-anteckningen
En fiberfattig kost består av livsmedel som din kropp lätt kan ta upp och smälta. Men den byter också ut hälsosamt fullkorn mot vita, raffinerade, som innehåller fler kalorier. Med detta i åtanke, fråga efter en läkares åsikt om du funderar på att börja med en kost med låg fiber.
Fiberfattig kost – Referensmåltidsplan
Nedan är ett exempel på en måltidsplan som ger dig en glimt av en typisk dag på en fiberfattig kost.
Frukost: (fiber: 2 g)
- Äggröra med två skivor vitt brödrostat bröd
- Osötat te: 1 kopp
Mellanmål mitt på morgonen: (fiber: 1,5 g)
- Fettfri vanlig yoghurt: 1 kopp
- Skivad banan: ½ kopp
- En liten bagel
Lunch: (Fiber: 5 g)
- Ugnsbakat kycklingbröst: 120 g
- Sauterad zucchini: 1 kopp
Kvällssnack (fiber: 1,5 g)
- Äppelkakor med kanel: 2
- Jordnötssmör: 1 msk
Middag (fiber: 3,5 g)
- Fisk tillagad med önskad smaksättning: 200 g
- Ris: ¾ kopp
- Wokad/stekt pumpa: 1 dl
Möjliga nackdelar med en fiberfattig diet
För vissa människor kan en fiberfattig kost ge kortsiktiga fördelar. En fiberfattig kost kan dock beröva dig på olika viktiga näringsämnen om den följs under en längre period. Här är några av nackdelarna med en fiberfattig kost.
Viktökning
Fiberrik mat är mättande och låg i kalorier som kan hjälpa till att gå ner i vikt. Men tvärtom kan en fiberfattig diet orsaka viktökning.
Svårt att bekämpa inflammation
De livsmedel som har mest antioxidantegenskaper är de som innehåller naturligt förekommande fibrer. Eftersom en fiberfattig kost drastiskt tar bort antioxidantrika frukter, grönsaker och fullkorn, kan din kropp få svårt att hantera kronisk inflammation.
Störa tarmmikrobiomet
En fiberfattig kost hjälper inte de goda bakterierna i din tarm. Fiber är deras primära matkälla. Utan det kan dessa goda tarmbakterier dö, och din tarm kan bli överfull av skadligare bakterier. För lite fiber kan också framkalla oregelbundna badrumsmönster.
Skapa en fiberfattig måltidsplan – The HealthifyMe Way
Här är enkla men effektiva sätt att skapa en hälsosam och balanserad kostplan med låg fiberhalt för att göra dina måltider varierade och mycket näringsrika.
Fokusera på högkvalitativa proteinrika måltider och mellanmål
De flesta proteinrika, animaliska matkällor som ägg, kött och fisk saknar fibrer. Och den goda nyheten är att de erbjuder massor av andra viktiga näringsämnen, inklusive omega-3-fettsyror, kolin, vitamin B och mer.
Se också till att konsumera magrare och mjukare kött, eftersom det är ganska lättsmält. Var dock försiktig med rött kött om du har svåra matsmältningsproblem.
Lågfiberfrukter kommer att tillföra värde till din kost
Nästan alla frukter är rika på fibrer. Lägg dock till vissa fiberfattiga frukter till din kost med lämpliga sorter. Till exempel är frukter som mogna bananer, vattenmelon, aprikoser, råa fikon, avokado, honungsdagg och cantaloupe låg i fiber men innehåller andra näringsämnen som kalium, vitamin C och vitamin A.
Om du har bestämt dig för att plocka upp en frukt, skala fruktens skal för att minska fiberhalten. Att tugga tills frukten blir mjuk kommer också att underlätta matsmältningen.
Gör lite utrymme för raffinerade kolhydrater
Tillsätt en liten portion raffinerade kolhydrater genom potatis och vitt ris dagligen för att möta din kropps näringsbehov. Men gå inte överbord och håll det i schack eftersom de är höga i kalorier och kan leda till viktökning.
Lägg till några lågfibriga grönsaker
Liksom frukt är grönsaker också kraftpaketet för olika näringsämnen. En fiberfattig kost gör att du inte behöver gå miste om en sådan utmärkt matkälla.
Välj två eller tre fiberfattiga grönsaker per dag med en viss portion. Att laga grönsaker som tomater, blomkål, rödbetor och gurka kan underlätta matsmältningen och sänka fiberinnehållet.
Välj hälsosamma fetter
Medan du har en restriktiv dietplan som lågfiber, är det viktigt att uppnå ditt mål utan att kompromissa med din kropps näringsbehov. Till exempel, istället för dåliga fetter, se till att äta hälsosamma fettkällor som är rika på omega-3-fettsyror som olivolja eller hampafrön.
De har också antiinflammatoriska egenskaper. Kom ihåg att de flesta livsmedel med hög fetthalt är svårsmälta, så kom ihåg att måttlighet är nyckeln.
Slutsats
Att få i sig tillräckligt med fibrer genom en balanserad kost genom att konsumera grönsaker, frukt, baljväxter, spannmål, nötter och frön är avgörande för den allmänna hälsan och förebyggande av potentiella sjukdomar. Men ibland behöver din mage en viloperiod borta från fibrerna.
Se därför till att lägga till andra viktiga näringsämnen medan du är på fiberfattig diet och följa en aktiv livsstil för att hålla dig frisk. Ur praktisk synvinkel och nödvändigheten av en balanserad kost bör du inte följa en fiberfattig kost på lång sikt om det inte är av medicinska skäl.