Diet

Låg natriumdiet: Är det säkert för alla att följa?

Att följa en balanserad kost och äta i rätt tid och i rätt proportioner är nyckeln till ett hälsosamt och lyckligt liv. Det minskar sannolikheten för att drabbas av sjukdomar. Men för mycket eller för lite av en viss kostkomponent kan avsevärt påverka din hälsa. Överskott av näringsämnen kan skapa obalans och leda till hälsoproblem. En sådan dietkomponent är natrium. Även om de flesta förväxlar det med en diet med låg salthalt, är den något annorlunda. Salt är bara en av källorna till natrium.

Natriumintag är ett stort globalt problem, särskilt i utvecklade länder. Med hektiska scheman och all kreativitet och energi som släpps ut på jobbet, kan människor inte investera tillräckligt med tid i matlagning. Istället söker de färdiga att äta eller snabba måltidsalternativ. En annan vanlig praxis är att gå ut och ta något. Det är en av anledningarna till att färdigmat och processad och snabbmat blir allt populärare. Men folk vet inte mycket om deras skadliga effekter.

De flesta tror att det enda skadliga innehållet i dessa livsmedel är fett. Men dessa livsmedel är höga i natrium. Även om dessa livsmedel ger dig bekvämligheten att förbereda dina måltider på nolltid, är många omedvetna om att de skjuter upp natrium och andra kemiska nivåer i din kropp på många oväntade sätt.

Låg natriumdiet: Vem är den lämplig för?

Läkare rekommenderar endast en diet med låg natriumhalt till dem med hjärtsjukdomar, inklusive hjärtsvikt. Njurfunktionen försämras när ditt hjärta är nedsatt, vilket leder till natrium- och vattenretention. Men det är tillrådligt att följa en lågnatriumdiet endast på läkares rekommendation eftersom natrium är ett viktigt mineral för din kropp.

En lågnatriumdiet innebär att du håller ditt natriumintag till ett minimum. Det låter dig bara få detta mineral genom naturlig mat. Hos vissa individer minskar en lågnatriumdiet risken för hjärtsvikt och förhindrar efterföljande hjärt-kärlproblem. Men en diet med låg natriumhalt har också olika nackdelar, inklusive risken för hyponatremi, låga kolesterolvärden och hjärtsvikt. Dessutom är natrium avgörande för kroppens optimala vätskebalans och korrekt njurfunktion. Därför är det viktigt att veta om du behöver en diet med låg natriumhalt eller inte.

Flera studier visar att en lågnatriumdiet riskerar ens hälsa. Men det kan vara säkert om du är ute efter en diet med låg salthalt. Bordssalt är en betydande källa till natrium. Varje dag konsumerar en genomsnittlig person fem eller fler teskedar salt. Det är ungefär 20 gånger mer än vad kroppen kräver eftersom din kropp bara behöver ¼ tesked salt varje dag.

Se även  Är lätta öl glutenfria?

Natrium är i allmänhet inte skadligt för hälsan. Men det får ett dåligt rykte på grund av dess överdrivna närvaro i snabbmat, bearbetad mat eller annan skräpmat. Det bästa sättet att förhindra överkonsumtion av natrium är att undvika att äta snabbmat och begränsa bearbetad mat så mycket som möjligt.

Konserverad, bearbetad eller färdigmat innehåller överskott av salt. Se till att du inte tillsätter extra salt till dina måltider och begränsa ätandet av skinka, konserverade produkter, chips eller andra saltade snacks. Frukt och grönsaker har redan en viss mängd natrium i sig. Det enda salt du får i dig är naturligt natrium när du håller dig till naturlig mat, vilket är avgörande för att din kropp ska fungera korrekt.

Låg natriumdiet: mat att äta och undvika

Tillåtna livsmedel

Bröd, spannmål och spannmål

  • Bröd, bagels och frallor utan saltade toppar.
  • Muffins och de flesta ätfärdiga flingor.
  • Ris och pasta, men tillsätt inte salt när du lagar mat.
  • Låg i natrium majs och mjöl tacos, tortillas, nudlar, etc.
  • Låghaltiga kex, kex, kakor och brödpinnar
  • Osaltade popcorn.

Grönsaker och frukt

  • Färska grönsaker.
  • Färska frukter.
  • Torkade frukter.
  • Torra ärtor och bönor (ej konserverade).

Mejeriprodukter

  • Mjölk, yoghurt och glass.
  • Ostar med låg natriumhalt, såsom färskost, ricottaost och mozzarella.

Soppor

  • Hemgjorda soppor utan tillsatt salt.

Icke-vegetarisk mat

  • Färskt kött.
  • Ägg och äggersättning.
  • Avrunnen eller oljepackad fisk eller fjäderfä på burk.
  • Du kan äta konserverad fisk om den har låg natriumhalt. Kontrollera etiketten innan du köper den.

Fetter, desserter och godis

  • Vinäger, osaltat smör, hemgjort jordnötssmör eller margarin.
  • Salladsdressingar, såser med låg natriumhalt och vegetabiliska oljor.
  • Majonnäs.
  • Alla desserter och godsaker är natriumfria.

Livsmedel att undvika

Bröd, spannmål och spannmål

  • Brödbitar gjorda eller toppade med salter.
  • Snabbbröd, mördegskakor, självjäsande mjöl, kex, pannkaka och våffelblandningar.
  • Pizzor, krutonger och saltade kex eller brödpinnar.
  • Färdigförpackade, bearbetade blandningar för potatis, ris, pasta och fyllning.

Grönsaker och frukt

  • Konserverade grönsaker.
  • Oliver, pickles, surkål och andra inlagda grönsaker.
  • Stekt kött av alla slag.
  • Förpackade blandningar, färdiga att äta blandningar, såsom pillad eller gratinerad potatis, frysta hashbrowns och Tater Tots.
  • Kommersiellt tillagad pasta och tomatsås.

Mejeriprodukter

  • Förpackad kärnmjölk som innehåller en hög mängd tillsatt salt.
  • Vanlig och smältost, ostpålägg och såser.
  • Keso.

Soppor

  • Vanlig konserverad och uttorkad soppa, buljong och buljong.
  • Kopp nudlar och kryddade ramenblandningar.

Kött, fisk, baljväxter, ägg och nötter

  • Rökt, saltat, saltat eller konserverat kött.
  • Fisk, inklusive sardiner, kaviar och ansjovis.
  • Fryst panerat kött och middagar, som burritos och pizza.
  • Konserverade förrätter, som ravioli, spam och chili.
  • Salta nötter.
  • Bönor konserverade med salt tillsatt.
Se även  Martha Stewart & Marley Spoon recension

Fetter, desserter och godis

  • Sojasås, kryddsalt, andra såser och marinader.
  • Salladsdressingar på flaska, vanlig salladsdressing med baconbitar.
  • Saltat smör eller margarin.
  • Instantpudding och tårta.
  • Stora portioner ketchup, senap.

HealthifyMe-anteckningen

Om din vårdpersonal rekommenderar att du följer en diet med låg natriumhalt är det bästa sättet att sluta äta skräp eller färdigmat. Ät istället mer naturlig mat och anta en välbalanserad kostplan. Eftersom din kropp behöver rätt mängd natrium för att fungera korrekt är det inte tillrådligt att begränsa eller ta bort natrium helt från kosten.

Lågnatriumdiet: Referensalternativ för måltidsplaner

Frukost

  • Havregryn toppad med färsk frukt och 1-2 grovhackade valnötter eller 3-4 mandlar.
  • Veg poha med en skål med hemmagjord ostmassa.
  • Hallon smoothie bowls med päron och pistage.

Lunch

  • Avokadotoast, zucchinisushi och jordgubbs chiapudding.
  • Kyckling- och gurksallatswraps och vanlig yoghurt.
  • Currykyckling och mangosallad.

Snacks

  • Fruktsallad
  • Hela liktornar
  • Vanliga popcorn

Middag

  • Tofusallad och linssoppa
  • Kycklingsalladsmacka och yoghurt med färska blåbär
  • Ugnsbakad kyckling med grillad sparris

Fördelarna med en lågnatriumdiet

Några fördelar med att följa en låg natriumdiet är följande:

Minskar kardiovaskulära risker associerade med hypertoni

Enligt studier, orsakar natrium en ökning av blodvolymen genom att öka mängden vatten i blodomloppet. Som ett resultat är cirkulationssystemet under ytterligare påfrestning på grund av den ökade blodvolymen, vilket höjer blodtrycket.

Eftersom högt salt- eller natriumintag höjer blodtrycket, råder Världshälsoorganisationen (WHO) vuxna att begränsa sitt natriumintag för att förhindra hjärt-kärlproblem, inklusive stroke, hjärtsvikt och kranskärlssjukdom. Du behöver dock inte dra ner på alla natriumkällor. Istället kan ett minskat saltintag hålla ditt blodtrycksintervall normalt.

Förebygger leversjukdom

En vätskeansamling i buken, känd som ascites och hypertoni, är möjliga symtom på vissa leversjukdomar. För att undvika eller behandla ascites kan läkare råda personer med cirros och vissa andra leversjukdomar att äta en diet med låg natriumhalt.

Förebygger njursjukdom

Njuren hjälper till att reglera kroppens saltnivåer. Därför kan kroppen bli för återfuktad och natriumfylld om njurarna inte fungerar korrekt. Förutom att orsaka ankel- och ödem under ögonen kan denna vätskeansamling orsaka högt blodtryck.

Förbättrar kvaliteten på din kost

Många ohälsosamma livsmedel innehåller mycket salt. Snabbmat, förpackade varor och frysta måltider är rika på kalorier och skadliga salthaltiga fetter. Dessa livsmedel har varit relaterade till hälsoproblem som fetma, diabetes och hjärtsjukdomar när de konsumeras ofta.

Se även  De bästa gröna smoothiesna för att maximera fettförlusten på magen

Lågnatriumdieten begränsar konsumtionen av mat med högt saltinnehåll, vilket kan förbättra den näringsmässiga kvaliteten på din kost.

Nackdelarna med en lågnatriumdiet

Risk för hjärtsvikt

Otillräckligt natriuminnehåll i din kropp kan hämma blodflödet in i din kropp. Hjärtsvikt uppstår när hjärtat inte tillräckligt kan pumpa blod genom kroppen för att tillgodose dess behov av blod och syre. Även om ditt hjärta inte slutar slå helt, är detta fortfarande ett extremt betydande hälsoproblem. Dessutom har de med hjärtsvikt en högre dödlighetsrisk från dieter med låg natriumhalt.

Kan öka det onda kolesterolet

Dieter med låg natriumhalt kan öka triglycerider och LDL (dåliga) kolesterolnivåer. Förhöjda nivåer av LDL (dåligt) kolesterol och triglycerider kan ytterligare öka risken för andra hjärtsjukdomar.

Hög risk för hyponatremi

Låga natriumnivåer i blodet kännetecknar en sjukdom som kallas hyponatremi. Dess tecken är jämförbara med de på uttorkning. Hjärnan kan svullna i svåra fall, vilket kan orsaka huvudvärk, kramper, koma och till och med dödsfall.

Vissa grupper, såsom äldre vuxna, är mer mottagliga för hyponatremi. Det beror på att människor i senare år är mer benägna att bli sjuka eller använda mediciner som sänker natriumnivåerna i blodet. Idrottare löper också betydande risk att få träningsrelaterad hyponatremi, särskilt de som deltar i långdistansuthållighetstävlingar.

Njursvikt

Låga natriumnivåer i blodet kan leda till nedsatt njurfunktion, medan stora doser orsakar njursvikt. Natrium är den viktigaste elektrolyten för att upprätthålla blodvolymen och njurarnas förmåga att ta emot syre. Därför är ett balanserat natriumintag avgörande för en sund njurfunktion.

HealthifyMe-anteckningen

En lågnatriumdiet har flera fördelar. Dessa fördelar är dock endast för personer som behöver en diet med låg natriumhalt. För andra kan en lågnatriumdiet vara skadlig. Därför får du inte följa en diet med låg natriumhalt utan din läkares råd. Följ istället en hälsosam och välbalanserad kost för förbättrad hälsa.

Slutsats

På senare år har det funnits en växande trend mot olika kostval som DASH-dieten, lågnatriumdiet etc. I den moderna världen har behovet av att upprätthålla kroppens näringsbehov uppmuntrat individer att acceptera sådana kostval. Dessa dieter kan bekämpa särskilda åkommor. Du måste dock veta att ingenting kan ersätta det goda med en hälsosam och välbalanserad måltid. FAD-dieter är en löst definierad kategori som inkluderar populära dieter som sjukvårdsorganisationer inte erkänner eller främjar. Hälsohantering är inte bara ett alternativ till modedieter. Ett välbalanserat dagligt intag med beslutsamhet och engagemang är den ultimata vägen till en hälsosam livsstil.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Check Also
Close
Back to top button