Diet

GERD-diet: Förstå effekten av sura uppstötningar

GERD, eller gastroesofageal refluxsjukdom, är ett tillstånd när magsyra kontinuerligt rusar tillbaka in i röret mellan munnen och magen. Denna backwash, eller sura uppstötningar, irriterar slemhinnan i matstrupen. Det är ett vanligt problem, och många människor upplever ofta sura uppstötningar. Dessutom kan kronisk sur reflux leda till GERD om det ofta inträffar över tiden. Det är också känt som halsbränna.

Ett betydande problem med konstant sura uppstötningar och GERD är att det skadar den muskulära ringen, även känd som den nedre esofagussfinktern (LES). Ringen sitter mellan matstrupen och magen. Tillståndet kan leda till sura matsmältningsbesvär eller halsbränna. Även om kost- och livsstilsförändringar kan minska dina GERD-symtom i de flesta situationer, kan kronisk sur reflux eller GERD kräva behandling eller operation. Däremot kan GERD-dieten förbättra detta tillstånd.

Förstå GERD-dieten

En GERD-diet är en form av kostmodifiering som kan hjälpa till att förebygga eller hantera tillstånd som sura uppstötningar eller GERD. Därför anser flera medicinska experter att det är den första behandlingslinjen.

Det är inte en specifik kostplan. Istället handlar det om att äta speciell mat som kan hjälpa till att behandla eller hantera tillståndet samtidigt som man undviker mat som kan förvärra det. Till exempel, livsmedel som utlöser halsbränna är livsmedel som innehåller mycket fett, salt eller kryddor, som stekt mat, snabbmat, pizza, ost, citrusfrukter etc. Men många människor tycker att det är svårt att undvika dessa livsmedel helt. Så måttfullhet är nyckeln. Samtidigt måste du äta mat som förhindrar eller minskar förekomsten av sura uppstötningar.

När du skapar en GERD-diet måste du vara medveten om mat att äta och undvika. Även om du kan göra det självständigt, är det alltid bäst att konsultera en nutritionist. Eftersom varje individ har olika behov kan en nutritionist hjälpa till att skapa en anpassad matplan med hänsyn till dina krav och tillstånd.

Mat att äta på en GERD-diet

Det är viktigt att äta speciell mat i en GERD-diet. Dessa livsmedel hjälper till att förebygga tillståndet och hantera dina GERD-symtom. Därför är det viktigt att förstå vad som är hälsosamt för ditt tillstånd. Nedan följer några livsmedel som du bör äta:

Se även  South Beach Diet kontra andra dieter: Vilken är bäst?

Grönsaker

Grönsaker har vanligtvis minimalt med socker och fett. Dessutom är de en bra källa till fiber och hälsosamma kolhydrater. Några lämpliga grönsaker för en GERD-diet inkluderar sparris, broccoli, groddar, blomkål, gurka, gröna bönor, grönkål, potatis och spenat.

Frukter

De flesta frukter (andra än citrusfrukter) minskar sannolikheten för att orsaka GERD-symtom. Frukt är en utmärkt källa till fiber, magnesium, kalium och vitamin C. Några alternativ du kan äta på din GERD-diet inkluderar äpplen, avokado, bananer, bär, meloner, persikor och päron.

Protein

Vikten av proteiner är ingen hemlighet. Det är dock viktigt att ta med magra proteiner med lågt kolesterolvärde. Några hälsosamma proteiner som är lämpliga för en GERD-diet inkluderar mandel, bönor, kyckling, fisk, magert fjäderfä, linser, skaldjur och kalkon.

Alkaliska livsmedel

GERD-dieten bör utgöra livsmedel med lågt pH-värde. Det beror på att livsmedel med ett högt pH-värde kan irritera magslemhinnan och bygga upp mer magsyra. Livsmedel som vattenmelon, fänkål, nötter, banan och blomkål har lågt pH. Därför är dessa bäst lämpade att passa i en GERD-diet.

Fiberrik mat

Du kan inkludera fiberrika livsmedel som havregryn, quinoa, etc., i din kost. Det är inte bara hälsosamt utan nödvändigt för en individs övergripande välbefinnande.

HealthifyMe-anteckningen

Det är alltid bäst att följa en diet balanserad med grönsaker, protein och frukt. GERD-dieten bör innehålla livsmedel som hjälper till att förebygga symtomen och undvika livsmedel som kan öka chanserna för att magsyran rinner tillbaka. Dessutom tenderar det att skära ut en hel livsmedelsgrupp. Däremot kan vissa livsmedel fortfarande tillåtas i detta tillstånd. Därför rekommenderar vårdpersonal att anta en balanserad kost.

Livsmedel att undvika på en GERD-diet

Det är viktigt att förstå vilka livsmedel du måste undvika helt och hållet. Det är också viktigt att förhindra konsumtion av snabbmat. Undvik alla snabbmatsprodukter som pizza, hamburgare eller andra ohälsosamma föremål. Det är viktigt att inse att, hur praktiskt det än kan vara att ta en hamburgare på väg till jobbet, så är det inte fallet. Det skadar din kropp. Det fungerar som ett långsamt gift, vilket orsakar mycket problem. Även om du inte kan hitta skillnaden nu, orsakar det fortfarande enorma hälsoproblem som du kan behöva stöta på senare.

Se även  7-dagars Paleo måltidsplan och receptförberedelser

Vissa livsmedel som du behöver undvika är följande:

Matprodukter med hög fetthalt

Enligt forskning, kan stekt och fet mat slappna av LES, vilket ökar sannolikheten för sura uppstötningar i magen i matstrupen. Men tyvärr hämmar dessa livsmedel också din matsmältning.

Att minska ditt dagliga totala fettintag kan hjälpa eftersom att äta mat med hög fetthalt ökar risken för att uppleva refluxsymtom. Det inkluderar alla stekt matvaror som pommes frites, lökringar och andra produkter som nötkött, fläsk, lamm, glass och chips.

Citrusfrukter

I en hälsosam kost är frukt och grönsaker viktigt. Vissa frukter, särskilt de med hög syrahalt, kan dock förvärra eller utlösa GERD-symtom. Därför, om du ofta får sura uppstötningar, bör du minska på eller undvika livsmedel som citroner, limefrukter, ananas, tomater, apelsiner och grapefrukt.

Kryddstark mat

Många människor får halsbränna efter att ha ätit sura och kryddiga måltider. Spåra dina måltider noggrant i din kost om du konsumerar mycket kryddor som röd kyla, Garam masala etc. Du kan vara känsligare för vissa av dessa saker, inklusive kryddiga måltider.

HealthifyMe-anteckningen

Det finns vissa livsmedel som du måste undvika helt och hållet. Några livsmedelsprodukter som ingår i den här listan är – fettrik mat, stekt mat, citrusfrukter och kryddig mat. Du måste också undvika att äta surt. Försök istället att inkludera mer alkaliska livsmedelsprodukter i din kost. Det kommer att hjälpa till att neutralisera syran i systemet och ge lindring.

GERD Diet: Referens måltidsplan

Det är viktigt att konsultera en expert som är näringsfysiolog innan du planerar att påbörja någon matplan. Kostförändringar för behandling av kronisk reflux är inte vanliga för alla. Få behandlingar kan erbjuda tillfällig lindring men inte långsiktig lindring. Därför är det nödvändigt att välja rätt kost och livsstilsförändringar för att hitta det som fungerar bäst för dig. Det är också viktigt att inse att viss mat kanske inte är skadlig tidigare på dagen utan orsakar reflux när den konsumeras 3–4 timmar före sänggåendet. Därför är när du äter lika viktigt som vad du äter.

  • Frukost: Utappam (2 portioner) med grön chutney utan myntablad (1 msk)
  • Middagsmåltid: 1 frukt, till exempel avokado (undvik citrusfrukter)
  • Lunch: ris (1 kopp), sojaklump curry med endast potatis (½ kopp), kålsabzi (½ kopp) och en liten kopp mager yoghurt
  • Kväll: Gröna gram groddar (1 kopp)
  • Middag: 2 Roti, gröna bönor sabzi (½ kopp) och gurka raita (½ kopp)
Se även  Middagsrecension

Några tips att följa

Följ en hälsosam och balanserad kost

Att äta en hälsosam och balanserad kost för att bota eller hantera GERD är avgörande. En balanserad kost består av alla typer av näringsämnen och mineraler som kroppen behöver. Dessutom, eftersom situationen uppstår på grund av syrabildning inuti magen, måste du förhindra överskott av syrabildning genom en balanserad måltid.

Undvik rökning

Det är viktigt att förstå hur skadligt rökning är för din hälsa. Det är viktigt att omedelbart sluta med denna vana, särskilt om du lider av hälsoproblem. Det kommer att minska risken för GERD-sjukdom.

Håll dig hydrerad

Det är viktigt att hålla sig hydrerad. Det hjälper din kropp att minska syrabildningen och ger lindring. Drick därför rätt eller rekommenderad mängd vatten varje dag.

Undvik alkohol

Den irriterande alkoholen är känd för att försvaga LES och orsaka refluxsymtom. Men även om vissa individer kan se en ökning av symtomen efter bara en drink, kan andra hantera små mängder. Det är dock bäst att hålla sig borta från någon form av alkohol.

Förbättra din hållning under och efter att ha ätit

Äta är tillrådligt att äta upprätt och undvika att ligga ner i minst två timmar efter en måltid. Efter en måltid uppmuntras magsaften att flöda i rätt riktning när du går upp och rör dig.

Slutsats

En GERD-diet är ett ätmönster som betonar gröna grönsaker, mycket protein och näringsämnen i rätt mängder. Om du har GERD behöver du inte ge upp all din favoritmat för att hålla dig frisk. Frekventa och mindre förändringar i din kost är tillräckliga. Dessutom finns det olika sätt att bota sjukdomen eller hålla sig borta från den. En hälsosam och balanserad livsstil är ett av de bästa sätten att göra det. Försök att följa rätt rutiner och ta råd från din vårdpersonal om vad du bör äta och vad du måste undvika.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Check Also
Close
Back to top button