Viktminskning

Är ägg bra för viktminskning? Ta reda på

Ägg är fulla av näringsämnen, läckerheter och god hälsa. Så en av de enklaste sakerna du kan göra om du försöker gå ner i vikt är att inkludera ägg i din kost. De kan öka din mättnadskänsla och göra det möjligt för dig att konsumera färre kalorier under dagen.

Ägg bidrar till smak, konsistens, färg etc. i olika livsmedelsprodukter. Därför innehåller flera hälsosamma och välsmakande livsmedel ägg som en nyckelingrediens. Äggbaserad frukost visar dock utmärkta viktminskningsresultat. Hälsoexperter hävdar att ägg kan vara fördelaktiga för viktminskning om en individ äter dem till frukost eftersom detta minskar antalet kalorier en person konsumerar under resten av dagen. Nyckeln är dock att införliva dem i en hälsosam kost.

Nio essentiella aminosyror gör ett komplett protein, och ägg innehåller alla 9, vilket gör dem till en komplett proteinmat. Dessutom är ägg väldigt mättande. Olika studier har hävdat att förutom att stödja viktminskning, hjälper ägg också att öka ämnesomsättningen. Högt i protein och lågt i kalorier är det ett utmärkt komplement till din balanserade kost.

Ägg och viktminskning

Den mest effektiva strategin för att orsaka viktminskning är att minska kaloriintaget. Dessutom är ägg näringstäta och ger en känsla av att vara mätt. Studier har visat att jämfört med andra måltider med liknande kalorier, förbättrar dieter som innehåller ägg mättnadskänslor. Det minskar också matkonsumtionen under efterföljande måltider, särskilt i kombination med en fiberrik livsmedelsprodukt.

Ägg får bra resultat på en skala som kallas mättnadsindex. Därför minskar sannolikheten för hetsätning, vilket bidrar till total viktökning, av proteinrik kost. Dessutom, eftersom ägg innehåller alla essentiella aminosyror, kan din kropp effektivt utnyttja proteinet i ägg för reparation och metabolism.

Den energi som kroppen behöver för att bearbeta mat är känd som den termiska effekten; protein har en starkare termisk effekt än fett eller kolhydrater. Matens termiska respons är en mekanism som ökar ämnesomsättningen med upp till 80–100 kalorier per dag samtidigt som man konsumerar en proteinrik kost. Därför kan proteinrika livsmedel som ägg öka kaloriförbrukningen för att öka viktminskningen.

Se även  Livsmedel som hindrar dig från att gå ner i vikt efter 50, säger dietister

Enligt hälsoexperter kan 1-2 ägg per dag vara säkert för en vuxen med god hälsa, har normala kolesterolnivåer och har inga väsentliga underliggande riskfaktorer för hjärtsjukdom. Din hjärthälsa kan till och med dra nytta av det, vilket gör det hälsosamt.

HealthifyMe-anteckningen

De bästa metoderna för att tillaga ägg med minsta näringsförlust inkluderar kokning, tjuvjakning och scrabling. Dessutom bör det framhållas att att äta råa ägg ger en maximal nytta av näringsämnen. Anta dock att man inte är van vid det. I så fall kan det resultera i matförgiftning, orolig mage, diarré och andra hälsoproblem.

Hur konsumerar man ägg?

Det finns många metoder för att förbereda ägg. Men matlagning förstör näringsämnen. Därför bevarar några matlagningstekniker näringsämnen med liten förlust.

Kokta ägg

Kokning ger hälsosammare mat eftersom inget tillsatt fett krävs. När ägg blandas med ämnen som majonnäs skadar det hälsan. Ett vanligt, skivat hårdkokt ägg är en näringsrik ersättning för kött i smörgåsar och sallader. För att koka ett ägg, fyll grytan med vatten och lägg i några ägg. Täck behållaren och placera den under en brännare. Efter 10-15 minuter är den redo att ätas.

Pocherade ägg

Att koka äggen utan deras skal är pochering. För pochering måste du försiktigt hantera äggen och koka dem i lätt sjudande vatten eftersom deras skal inte skyddar dem under tillagningsprocessen. För optimalt resultat, plocka ägg som är så färska som möjligt. Undvik att tillsätta salt eller vinäger till tjuvningslösningen eftersom det kommer att förändra hur de delikata vita smakerna smakar.

Äggröra

Äggröra är ett av de bästa och mest populära sätten att äta ägg. Äggen släpps direkt i en het panna (utan skal). Det blir sedan virvlat ihop medan de kokar. Eller så bryts äggen i en behållare med salt och peppar, och kombinationen blir vispad. Som ett resultat produceras små äggmassa. Äggröra blir inte brynt. Det är bäst att använda en tunn panna för att undvika att bryna. Du kan lägga till pålägg som örter och ostar när vätskan stelnar.

Se även  Yoga asanas för att minska magproblem

HealthifyMe-anteckningen

Det finns en vanlig missuppfattning att att äta ägg orsakar viktökning. Ägg orsakar inte viktökning; överdrivet kaloriintag gör det. Du kommer att få ett överskott av kalorier om du äter fler ägg än du behöver. Det beror på hur många kalorier du äter totalt och vilken sorts balans du håller. Att konsumera ett ägg och ett par äggvitor dagligen anses säkert och fördelaktigt för en frisk individ. Ägg är ett perfekt mat för viktminskning; det är vansinnigt effektivt för att gå ner i vikt.

Recept för hälsosam viktminskning att prova

Äggdropsoppa

Serverar: 2

Förberedelsetid: 10 minuter

Ingredienser

  • Ägg: 1
  • Grönsaks-/kycklingbuljong: 2 koppar/475 ml
  • Svartpeppar: Efter smak
  • Salt att smaka
  • Mald ingefära: En nypa
  • Hackad vårlök: 2 msk
  • Kokta liktornar: 2 msk

Metod

  • Häll 2 dl grönsaks-/kycklingbuljong i en stor kastrull. Rör ner salt, peppar, mald ingefära, vårlök och kokt majs.
  • Vispa ägg i en liten skål med en gaffel. Ringla ägg från en gaffel i den kokande buljongen lite i taget. Ägget kommer att koka omedelbart. Servera den varm.

Mini äggburgare

Serverar: 2

Förberedelsetid: 15 minuter

Ingredienser

  • Ägg: 4
  • Skivad tomat: 4 skivor (ca 25 g)
  • Isbergssallad: 4 stycken (ca 30 g)

Metod

  • Koka ägget i 15-17 minuter.
  • Skär äggen i två halvor.
  • Smörgå ett salladsblad och en tomatskiva mellan ägghalvorna.
  • Sätt i en tandpetare för att hålla föremålet på plats och förhindra att det faller.
  • Servera den.

Äggsallad

Serverar: 2

Förberedelsetid: 20 minuter

Ingredienser

  • Ägg: 2
  • Gurka: 1 kopp/150 g (hackad i lagom storlek)
  • Körsbärstomater: 1 kopp/100 g
  • Grön sallad: 2 koppar/200 g (putsad och hackad)

För olivolja citrondressing

  • Olivolja: 1 msk (45 ml)
  • Dejonsenap: 1 tsk (20 g)
  • Citronsaft: 5 ml
  • Peppar: Efter smak
  • Salt att smaka
Se även  Det bästa träningspasset för motståndsband för viktminskning, avslöjar tränaren

Metod

  • Hårdkoka äggen och skär dem sedan i rundor.
  • Skär grönsakerna i lagom stora bitar och håll dem åt sidan.
  • Blanda ingredienserna som anges för dressingen i en burk och vispa väl.
  • Blanda ägg och grönsaker i en salladsskål och häll dressingen över.
  • Rör om väl och servera genast.

Notera: Beroende på ens preferenser och krav kan antalet ägg öka eller minska. Om så önskas kan man använda mer frukt eller grönsaker.

Vad man ska se upp för

Att äta för mycket ägg kan leda till olika komplikationer, såsom uppblåsthet, illamående och magproblem. Även om det är en potent källa till protein, kan för mycket av det skada njurarna. Undvik att äta ägg om du har äggallergi.

Sammanfattning

Viktminskning innebär att upprätthålla en livsstil med frekvent fysisk aktivitet och en balanserad kost. Att lägga till ägg i din kost och följa en hälsosam livsstil kommer att uppnå optimala resultat.

Ägg är en kalorifattig mat rik på protein och andra näringsämnen. Att laga ägg kan vara en enkel uppgift. Hälsoexperter och dietister hävdar att hela ägg är utmärkta för viktminskning.

Patienter med metabolt syndrom måste dock begränsa sitt intag samtidigt som de ägnar sig åt god fysisk aktivitet. Det rekommenderas för sådana patienter att äta mer äggvita och färre äggulor.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button