Viktminskning

Är Dalia bra för viktminskning? Låt oss ta reda på

Att äta bra är avgörande för viktminskning. Att välja näringsrik och mättande mat är ett smart val om du siktar på att gå ner i extra kilon. Dalia är ett populärt alternativ för dem som vill gå ner i vikt.

Dalia, känt som brutet vete, är ett fullkornsflingor som ger viktiga näringsämnen. Det är en utmärkt källa till protein och fibrer. Denna superfood har varit en stapelvara i indiska dieter i generationer. Det är inte bara utsökt utan hälsosam mat också. Dalia hjälper dig att hålla dig mätt längre och kan hjälpa dig med viktminskning.

Med olika nyttiga näringsämnen, inklusive magnesium, järn, koppar, niacin och folat, liknar den havre i sin höga fiberhalt och aptitdämpande egenskaper.

Dessutom stöder det tarmhälsa och hjälper till att förebygga förstoppning, vilket kan leda till viktökning.

Forskning visar att dalia är ett enastående val för viktminskning på grund av dess låga kaloriantal, låga GI och höga protein- och fiberinnehåll. En kopp dalia kan ge upp till 30 % av ditt dagliga fiberbehov.

Dalia – En näringsöversikt

Känd under många namn, inklusive brutet vete och sprucket vete, är dalia en populär indisk mat som görs genom att bryta ner hela vetekorn i små bitar.

Det är en stapelvara i många indiska hem. Människor äter det ofta som flingor till frukost eller som ingrediens i salta rätter, som khichdi och upma.

Varje portion på 100 g Dalia ger dig en näringsboost av kolhydrater, kostfibrer och protein. Det är också ett alternativ med låg fetthalt och kolesterol, som innehåller:

  • Kalorier: 340
  • Protein: 12g
  • Kolhydrater: 72g
  • Kostfiber: 10g
  • Fett: 2g
  • Vitamin B: 1,5mg
  • Järn: 2,5mg
  • Kalcium: 45mg

Dalia är en bra källa till mineraler som järn, kalcium och zink. Dessutom hjälper dess höga fiberinnehåll till att främja hälsosam matsmältning och regelbundna tarmrörelser. Samtidigt ger protein och kolhydrater energi och hjälper dig att hålla dig mätt och nöjd.

Hur hjälper Dalia till med viktminskning?

Dalia är en näringsrik och mångsidig indisk mat som man kan njuta av på olika sätt. Det är en utmärkt källa till kolhydrater, fibrer och protein, vilket gör det till ett hälsosamt och tillfredsställande tillskott till alla måltider. Här är hur dalia kan hjälpa till med viktminskning.

Högt fiberinnehåll

Det höga fiberinnehållet i dalia gör det till en mättande mat. Till exempel, om man äter dalia till frukost, kommer det att hålla dem mätta fram till lunch. Det finnas curbs binge eating och unhealthy snacking.

Som ett resultat kan det hjälpa till att förhindra ohälsosam viktökning. Dalia ger också din kropp viktiga näringsämnen och håller dig pigg hela dagen.

Enligt en färsk studie, människor som regelbundet åt fullkorn hade mer hälsosamma vikter än de som åt raffinerade spannmål med jämna mellanrum. Därför är det viktigt att inkludera dalia i din dagliga kost om du har försökt gå ner i vikt effektivt.

Se även  Träningspass för nybörjare: Vad du behöver veta

Studier indikerar också fiber ger avföring bulk, vilket främjar tarm regelbundenhet. Vidare, forskning visar också att multi-grain dalia framställd av grodda korn ökade smältbarheten och näringsämnen och minskade tillagningstiden.

Låg i kalorier

Att konsumera överskott av kalorier under dagen kan leda till viktökning. Eftersom dalia är ett lågkalorimat förhindrar det överskott av kalorikonsumtion.

Samtidigt ger det dig tillräckligt med energi för att hålla dig aktiv länge. Enligt näringsinformationen innehåller en kopp kokt dalia bara 150 kalorier. Att äta kalorifattig mat är viktigt för att förbättra dina ansträngningar för viktminskning.

Rik på protein

Forskning antyder att Dalia också är en fantastisk proteinmat förutom fiberinnehållet. Vikten av att konsumera proteinrik mat för viktminskning är ingen hemlighet. Olika studier visa att äta proteinrik mat kan hjälpa till med viktminskning.

Proteiner ökar också ämnesomsättningen och hjälper till att sänka nivåerna av ghrelin (hungerhormon). Det betyder att det kommer att förhindra att du känner dig hungrig längre.

Dessutom, om du försöker få muskelmassa, överväg att inkludera dalia i din kost eftersom det också är rikligt med viktiga vitaminer.

Förhindrar förstoppning

Dalia innehåller mycket fibrer och gör underverk för att framkalla tarmrörelser. Det hjälper till att avlägsna avfall och gifter från matsmältningssystemet och tarmarna hos en individ.

Utredningar visar att regelbunden tarmrörelse minskar förstoppning och tarmrelaterade komplikationer. Dessutom kan Dalias höga fiberinnehåll lindra divertikulära sjukdomssymptom som illamående, uppblåsthet, gaser och magsmärtor.

Hjälper till att bygga muskler

Dalia är en utmärkt källa till proteiner och flera viktiga vitaminer och mineraler. Därför fungerar det utmärkt för att bygga muskler.

Andra fördelar

Bra för att upprätthålla kolesterolnivåer

Studier indikerar att hög fiber är fördelaktig för att upprätthålla kolesterolnivåer. Det höga fiberinnehållet i dalia hjälper till att upprätthålla kroppens kolesterolnivå. Det är alltså hälsosamt för hjärtat.

Bra för diabetiker

Dalias låga glykemiska index på 41 gör det till ett utmärkt alternativ för personer med diabetes (GI).

GI bestämmer den möjliga inverkan av en viss matvaras kolhydrater på dina blodsockernivåer efter intag. Livsmedel med ett GI på 55 eller lägre tar längre tid att smälta och tillåter en mer gradvis frisättning av blodsocker (glukos).

Livsmedel med lågt glykemiskt index är inte bara fördelaktigt för diabeteshantering. De hjälper också till att hantera vikten eftersom kroppen absorberar dem långsamt, vilket förhindrar plötslig sockerfrisättning i ditt blodomlopp.

Antiinflammatoriska fördelar

Studier föreslår att konsumtion av dalia, ett fullkorn som innehåller betain, en metabolisk komponent, kan hjälpa till att minska kronisk inflammation.

Det beror på de antiinflammatoriska egenskaperna hos fullkorn, som är kända för att minska nivåerna av homocystein i kroppen som kan orsaka inflammation. Att äta dalia som en del av en vanlig kost kan därför vara ett bra sätt att minska inflammation.

Se även  10 tecken på att din fitnessentusiasm har blivit stötande

Sätt att äta Dalia för viktminskning

Det här är några sätt att äta Dalia som kan vara till hjälp för viktminskning samtidigt som de är läckra och näringsrika.

  • Dalia Upma: Koka dalia i en panna med grönsaker och kryddor för en hälsosam frukost.
  • Dalia Khichdi: Blanda dalia med moong dal och grönsaker för en mättande och näringsrik måltid.
  • Dalia Gröt: Koka dalia i mjölk med en skvätt honung och kanel för en god och hälsosam gröt.
  • Dalia sallad: Blanda kokt dalia med hackade grönsaker och en lätt dressing för en uppfriskande och hälsosam sallad.
  • Dalia Soppa: Koka dalia med grönsaker och kryddor för en varm och välgörande soppa.
  • Dalia Pulao: Blanda kokt dalia med grönsaker och kryddor för en smakrik och hälsosam Pulao.
  • Dalia med ostmassa: Blanda kokt dalia med ostmassa och kryddor för en hälsosam och läcker rätt.

HealthifyMe-anteckningen

Dalia är ett utmärkt frukostalternativ för dig som letar efter en fiberrik måltid med lågt kaloriinnehåll. Man kan njuta av det som soppor, gröt eller olika andra former. Dess näringsinnehåll kommer att hålla dig mätt hela dagen och göra dig till en lätt kvällsmat.

Dalia recept för viktminskning

Hur gör man dalia för viktminskning? Här är några dalia-recept för viktminskning.

Dalia Khichdi

  • Förberedelsetid: 10 min
  • Total tid: 30 minuter
  • Portioner: 2

Ingredienser

  • Dalia: 1 kopp
  • Ingefära: 2 msk (finhackad)
  • Gröna chili: 1-2 st (finhackad)
  • Morötter: ½ kopp
  • Gröna ärtor: ½ kopp
  • Vatten: 4 koppar
  • Kumminfrön: 1 tsk
  • Ghee: 1 tsk
  • Salt att smaka

Metod

  1. I en tryckkokare, värm upp ghee över medelhög låga.
  2. Knäck en tesked spiskummin i det uppvärmda ghee.
  3. Tillsätt de hackade grönsakerna och koka över medel-låg till medeltemperatur tills de är genomskinliga.
  4. Lägg den rengjorda dalia till grönsakerna. På låg låga, rör om i tre till fyra minuter.
  5. Tillsätt 4 koppar vatten och salt efter behov. Tryckkoka på medelhög låga i 2-3 visselpipor. Tiden varierar beroende på dalias kvalitet.
  6. Servera grönsaksdaliaen varm och garnera med korianderblad.

Banan och honung Dalia Gröt

  • Förberedelsetid: 10-15 minuter
  • Total tid: 15-30 minuter
  • Portioner: 2

Ingredienser

  • Dalia: 1 kopp
  • Vatten: 3 koppar
  • Banan: 2 (mogna)
  • Honung: 1 tsk
  • Mjölk: ¼ kopp

Metod

  1. Tillsätt dalia i vattnet och koka tills det blir mjukt och tillsätt mjölk.
  2. Hacka bananen i små bitar och lägg i gröten.
  3. Servera sedan gröt med en touch av honung i en skål.

Dalia och grönsakssallad

  • Förberedelsetid: 10 minuter
  • Total tid: 18 minuter
  • Portioner: 4

Ingredienser

  • Dalia: ½ kopp
  • Olivolja: 1 tsk
  • Gurktärningar: 1 kopp
  • Tomater hackade: 1 kopp
  • Svamp skivad: 1 kopp
  • Salt att smaka
Se även  5 bästa övningarna för att gå ner 10 pund

Metod

  1. Koka dalia i 4-5 minuter och tillsätt salt till den.
  2. Häll av och skölj med kallt vatten efter att det har kokat.
  3. Blanda alla ingredienserna i en skål och blanda ihop väl.
  4. Du kan servera den direkt eller kyla den i 1 timme och servera den kyld.

Slutsats

Att inkludera dalia i din kost är ett utmärkt sätt att främja god hälsa och njuta av smaken av näringsrika måltider utan att riskera att konsumera skräpmat.

Det är en hälsosam fiberkälla och ett lågglykemiskt livsmedel som kan vara en del av alla välbalanserade måltider för dem som försöker gå ner i vikt. Men de med inflammatorisk tarmsjukdom, irritabel tarm eller glutenintolerans bör undvika det eftersom det kan vara svårt att smälta.

Att använda en CGM för att spåra din kost kan hjälpa dig att fatta bättre beslut, och proffsen på HealthifyMe kan erbjuda personligt stöd för att nå dina viktminskningsmål med kost och träning.

De stödjande källorna

1. Kuhel JS (2021) Fördelaktig roll för brutet vete. Adv Crop Sci Tech 9:e003. DOI: 10.4172/2329-8863.1000e003

https://www.omicsonline.org/open-access/beneficial-role-of-broken-wheat-117800.html

2. Bellini, M.; Tonarelli, S.; Barracca, F.; Rettura, F.; Pancetti, A.; Ceccarelli, L.; Ricchiuti, A.; Costa, F.; de Bortoli, N.; Marchi, S.; Rossi, A. Kronisk förstoppning: Är ett näringstillvägagångssätt rimligt? Näringsämnen 2021, 13, 3386. https://doi.org/10.3390/nu13103386

https://www.mdpi.com/2072-6643/13/10/3386

3. Mridula D, Sharma M, Gupta RK. Utveckling av snabbkokande flerkornsdalia med användning av grodda korn. J Food Sci Technol. 2015 sep;52(9):5826-33. doi: 10.1007/s13197-014-1634-x. Epub 2014 8 nov. PMID: 26344997; PMCID: PMC4554649.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4554649/

4. P NPV, Joye IJ. Kostfiber från fullkorn och deras fördelar på metabol hälsa. Näringsämnen. 5 oktober 2020;12(10):3045. doi: 10.3390/nu12103045. PMID: 33027944; PMCID: PMC7599874.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7599874/

5. Leidy HJ, Clifton PM, Astrup A, Wycherley TP, Westerterp-Plantenga MS, Luscombe-Marsh ND, Woods SC, Mattes RD. Proteins roll i viktminskning och underhåll. Am J Clin Nutr. 2015 Jun;101(6):1320S-1329S. doi: 10.3945/ajcn.114.084038. Epub 2015 29 april. PMID: 25926512.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25926512/

6. Maki KC, Palacios OM, Koecher K, Sawicki CM, Livingston KA, Bell M, Nelson Cortes H, McKeown NM. Förhållandet mellan fullkornsintag och kroppsvikt: resultat av metaanalyser av observationsstudier och randomiserade kontrollerade försök. Näringsämnen. 31 maj 2019;11(6):1245. doi: 10.3390/nu11061245. PMID: 31159235; PMCID: PMC6627338.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627338/

7. Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effekt av kostfiber på förstoppning: en metaanalys. World J Gastroenterol. 2012 Dec 28;18(48):7378-83. doi: 10.3748/wjg.v18.i48.7378. PMID: 23326148; PMCID: PMC3544045.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3544045/#:~:text=Increase%20of%20dietary%20fiber%20intake,onset%20of%20constipation%5B10%5D.

8. Lattimer JM, Haub MD. Effekter av kostfiber och dess komponenter på metabol hälsa. Näringsämnen. 2010 Dec;2(12):1266-89. doi: 10.3390/nu2121266. Epub 2010 15 dec. PMID: 22254008; PMCID: PMC3257631.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/

9. Milesi G, Rangan A, Grafenauer S. Fullkornskonsumtion och inflammatoriska markörer: En systematisk litteraturgenomgång av randomiserade kontrollförsök. Näringsämnen. 2022 jan 16;14(2):374. doi: 10.3390/nu14020374. PMID: 35057555; PMCID: PMC8778110.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778110/

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button