Näring

De 4 mest överskattade hälsokostarna


Det råder ingen tvekan om att hälsovetenskap är ett område i ständig förändring. Men idag recenserar vi de 4 mest överskattade hälsokostarna

Beroende på vilket decennium du lever i kan cigaretter vara bra för dig, högt protein kan vara dåligt för dina njurar och kokain kan vara den nya underdrogen alla pratar om

Lyckligtvis har vi passerat mycket av den mörka tidsåldern för okunnighet om hälsa. På grund av antingen marknadsföringshype eller ärliga vetenskapliga misstag fortsätter vi dock att svälja desinformation som måste korrigeras. En del av denna desinformation handlar om livsmedel som är tänkta att rädda dagen men som visar sig vara antingen bara ”normala” eller till och med ohälsosamma.

Låt oss titta på de största lagöverträdarna…

De 4 mest överskattade hälsokostarna…

#1 Soja

friska sojabönor

Det börjar bli svårt att komma ihåg varför just soja gjorde ett stänk som en idealisk ersättning för animaliskt protein.

Det är sant att pulvret från sojabönor gör en ganska välsmakande proteinshake.

Och ja, om du är vegan är soja den bästa chansen du har att få i dig 40 g eller mer protein på ett ställe utan massor av kolhydrater i varje tugga.

Men om du inte är fysiskt eller moraliskt oförmögen att smälta komjölk, då kollapsar fördelarna med soja på några sekunder.

Ta nästan allt du inte gillar med mejeri och soja är en värre förövare.

Gillar du inte hur mjölk homogeniseras och pastöriseras? Sojaprotein måste ultrabearbetas för att ta bort resten av bönan ur produkten

Och jämför bara ingredienserna i en bit ost med vilken typ av sojakött som helst. Du kommer att bli förvånad över att fans av ”naturlig mat” någonsin skulle överväga att lägga en sojaburgare på tallriken.

Se även  25 supermat att lägga till din kost

Hur är det med socker? Jo mjölk har mer av det söta, men det kommer åtminstone direkt från kon. Sojamjölk kräver att raffinerat socker tillsätts produkten, vilket inte gör din kropp någon tjänst.

Detta är allt innan vi kommer till det större problemet som soja har: fytoöstrogener. Detta bör särskilt vara ett problem för män som försöker bygga muskler och bibehålla höga testosteronnivåer. Det sista du vill göra är att börja tillsätta ytterligare östrogen i din kropp. Vissa studier tyder till och med på att höga mängder soja kan öka risken för minnesförlust eller bröstcancer hos kvinnor

Undvik denna så mycket som möjligt.

#2 Äggvita

spruckna-bruna-äggvita

Detta är förmodligen den mat på den här listan som används mest av idrottare och hälsoinriktade personer som läser denna sida.
För att vara ärlig, det är inget fel med äggvita som ett proteintillskott. De är fettfria och har mycket protein.

De ursprungliga skälen till att separera de vita från de gula var dock rädsla för fett och kolesterol, vilket forskning fortsätter att tyda på är en onödig oro när man äter naturlig mat.

Gulan är faktiskt väldigt bra för dig. Den är fullproppad med aminosyror samt massor av vitaminer och mineraler.

Så du kan se äggvita som ett komplement till din mat, men det är allt det är. Det är en ofullständig mat och du bör känna dig säker på att få alla dina omeletter ”hela ägg”-stil från och med nu.

#3 Acai

acai-bär-hälsosam-mat

Det finns en god möjlighet att du har stött på en webbplats eller annons som utropar Acai som den bästa supermaten på jorden … orsakar snabb viktminskning, läker livslånga hälsoproblem och förebygger sjukdomar. Dessutom har du restauranger och kaféer som erbjuder acai-bowls och smoothies som framtidens supermat.

Se även  Iso-FUJI® Det mest sålda proteinet någonsin

Sanningen är att acaibär har en mycket hög antioxidanthalt. Men det gör också andra frukter som tranbär, hallon, björnbär, jordgubbar och blåbär.

Det finns anledning att säga att acai kan ha högre mängder antioxidanter än bären ovan, men inte tillräckligt för att man ska ta ut plånboken för att få acai-kapslar levererade till dörren varje månad.

Det finns också lite forskning som stöder påståendet att acai hjälper dig att gå ner i vikt.

Varför har du hört så mycket om acai? För ungefär åtta år sedan började marknadsföringsföretag på flera nivåer utropa acai som ”nästa stora sak” för hälsa och välmående. Nätverksmarknadsföringsföretag har alltid en ny obskyr fruktjuice att marknadsföra, och efter mangostanjuice… var det acai’s tur att slå till.

Men eftersom vi var långt inne i internetmarknadsföringsåldern vid det här laget såg andra företag detta som en möjlighet och började sälja sin egen version av tillägget, komplett med falska vittnesmål från Oprah, Rachel Ray och fiktiva journalister.

Så för all del, ha en acai-skål om kolhydratinnehållet passar din regim och du njuter av det. Vet bara att det bara är några steg ovanför ett blåbär i hälsa.

#4 Fullkorn

fullkorn

När jag besökte min gymnasieskola för min 10-åriga återförening, blev jag förvånad över att se några av de gamla affischer vi hade i hälsoklassen. Det första jag såg var den gamla goda ”Matpyramiden” som föreslog att vi skulle äta massor av vita kolhydrater varje dag.

Mest underhållande var det en text som sa ”Make Half Your Grains Whole.” Tydligen vid den tidpunkt då den här affischen skapades var det en nyhet att fullkorn var bra för dig och de var tvungna att gradvis uppmuntra människor att byta från vitt bröd till fullkornsvete.

Se även  Proteinshakes för träning: Hur effektiva är de?

Nu skulle du vara svårt att hitta någon nuförtiden som tycker att vitt bröd är det hälsosammare valet, men det finns definitivt mer du behöver förstå om fullkorn än så.

Först och främst, när du tar vete och maler det till mjöl får du en väldigt processad mat med mycket kolhydrater och lite näringsinnehåll. Detta är sällan en bra kombination.

Om du måste gå med bröd, skaffa en icke-mjöl typ som Hesekiel bröd. Dessa är grodda korn som maskas ihop, inklusive andra korn som dinkel och hirs i deras mest naturliga ätbara former.

Summan av kardemumman är att du alltid bör göra din forskning och hålla din kost aktuell. Även rekommendationer du får från expertdietister kommer att behöva omvärderas när nya studier skapas inom hälsovetenskap. Och framför allt, se dina egna framsteg för att se hur din kropp interagerar med olika livsmedel.

-Terry Asher

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Check Also
Close
Back to top button