Diet

Kollagen för viktminskning – fungerar det?

Viktminskning är ett stort problem för de flesta människor i den samtida världen. Medan den typ av liv de flesta av oss lever kräver att vi är vältränade, lägger vi å andra sidan på övervikt på grund av stillasittande livsstilar och felaktiga matvanor. Men viktminskning är inte särskilt svårt. Det enklaste sättet att förhindra det är att äta rätt, begränsa intaget av skräpmat och röra på dig mer.

Vi kan hitta olika matkällor för viktminskning. Att använda kollagen för viktminskning är till exempel ett modeord på internet. Kollagen är en proteinmolekyl som finns i vår kropp. Dessutom innehåller flera delar av vår kropp, som senor, ligament, hud och muskler, denna molekyl. 30% av det totala proteinet i vår kropp kommer från det.

I mat finns kollagen endast i djurkött och fisk. Innan vi går vidare till viktminskning, låt oss förstå vad kollagen är och hur det påverkar vår kropp.

Kollagen är ett slags protein som spelar vitala funktioner i vår kropp. Det är ansvarigt för att ge vår hud struktur och stärka våra ben. Dessutom är olika aktiviteter i vår kropp beroende av kollagen. Det inkluderar vävnadsreparation, immunsvar, cellulär kommunikation i kroppen och cellulär migration, en process som är nödvändig för vävnadsunderhåll.

Denna proteinmolekyl kan indirekt hjälpa till med din viktminskning. Det ökar mättnaden och reglerar fettomsättningen, vilket ökar effekten av styrketräning på muskelmassan. Det har dock gjorts minimal forskning om sambandet mellan kollagen och viktminskning.

Typer av kollagen

Kollagen är det protein som finns mest hos djur. Det finns 28 olika former av kollagen i människokroppen. Fem av dem 28 används oftare i kosttillskott.

Dessa fem vanliga sorter av kollagen är mycket olika vad gäller form och ursprung. På grund av dessa skillnader bidrar de till olika orsaker och har även andra potentiella fördelar.

De fem mycket använda kollagenerna är följande:

Typ I kollagen

Det är den vanligaste typen av kollagen som finns i vår kropp. Det ligger i dermis, strax under hudens yta, och utgör 90 % av kroppens kollagenreserver. På grund av dess många potentiella fördelar kan kollagen typ I hittas i de flesta kosttillskottsvarianter.

Membran som äggskal innehåller typ I kollagen. Typ I kollagen kan främja kärnbildning och tillväxt av benmineralkristaller. Vissa människor tar kollagen typ I som ett komplement utöver sina hälsosamma livsstilsval för att bibehålla friskt hår, naglar och hud.

Se även  Det bästa träningspasset för motståndsband för viktminskning, avslöjar tränaren

Typ II kollagen

Marin- och fjäderfäprodukter inkluderar båda kollagen typ II. Det finns dock lite aktuell forskning om effektiviteten av typ II kollagen. Inledande försök på individer med knäartros indikerade smärtlindring när kollagen av typ II fick. Dessutom är typ II kollagen mindre kompakt packat än typ I kollagen. Därför kan kroppen bryta ner och absorbera kollagen typ II bättre.

Det måste finnas mer forskning om fördelar som en hälsosam ledinflammationsrespons, regenerering av skadat ledbrosk och förbättringar i rörelseomfång. Dessutom bör personer som är allergiska mot fjäderfä eller fisk rådfråga sin läkare innan de tar något som innehåller kollagen typ II.

Typ III kollagen

Den näst vanligaste typen av kollagen i kroppen naturligt är typ III. På grund av sin unika alfakedja skiljer sig denna typ från de andra. Alfa-kedjorna i de andra formerna av kollagen är många.

Typ III kollagen antas stödja livmodern, musklerna, blodkärlen och tarmen tillsammans med typ I kollagen. Den vanligaste källan till typ III kollagen är nötkreatursprodukter.

Vissa studier tyder på att kroppen kan använda kollagen typ III för att bekämpa inflammatoriska störningar. Dessutom använder din kropp aminosyror hur den vill. Därför kan det inte alltid vara till hjälp att använda ett specifikt kollagentillskott för att rikta in sig på en viss kroppssektion.

Typ V kollagen

Hornhinnan innehåller naturligt kollagen typ V, vilket hjälper till att reglera storleken på kollagenfibrerna för att förbättra ljustransmissionen. För bästa fibrillära produktion och vävnadskvalitet i människokroppen, samarbetar denna typ av kollagen naturligt med typ I och III.

Den interstitiella matrisen av muskler, levern, lungorna och moderkakan stöds alla av kollagen typ V, liksom benmatrisen, hornhinnans stroma och andra vävnader.

Forskning om typ V kollagentillskott har visat lovande fynd, inklusive möjliga fördelar för cellmembran, vävnaden i moderkakan och ögonhälsa.

Typ X kollagen

Typ X kollagen, avgörande för benutveckling, kan hittas i ledbrosk. Det är kollagen som bildar nätverk och kan erbjuda en chans att upptäcka betydande sjukdomar. Dessutom är de med högre nivåer av typ X kollagen mer benägna att ha reumatiska sjukdomar som skadar ben och brosk.

Se även  Dash Diet – Dietmat, fördelar och viktminskning

Enligt påståenden från kollagentillskott kan kollagen av typ X användas för att påskynda läkningsprocessen efter extremitetsskador och benbrott. Men aktuell forskning kan visa att kollagen typ X finns naturligt i kroppen och är ansvarig för benproduktion.

HealthifyMe-anteckningen

Det finns olika matkällor och kosttillskott tillgängliga för kollagen. Naturligt producerade saker är alltid bättre än kosttillskott; välj därför matkällor som kommer att bilda kollagen så mycket som möjligt. Men innan du tar några kollagentillskott, se till att rådgöra med din läkare. De kommer att rekommendera dig rätt kosttillskottsdosering och märke. Undvik dessutom att ta kollagentillskott om du har fiskallergier eller kroniska sjukdomar.

Kollagen för viktminskning

Livsmedel som bildar kollagen och kosttillskott kan hjälpa till med viktminskning på olika sätt. Att äta mat som innehåller mycket kollagen gör att du kan känna dig nöjd. Det kan hjälpa till med viktminskning eftersom det minskar hungern. Dessutom visar det att det hämmar hungerhormoner.

Att konsumera protein hjälper människor att gå ner i vikt. Proteinets roll i termogenesen, som påverkar mättnad och energiförbrukning, är välkänd. Dessutom är muskeluppbyggnad en avgörande del av att gå ner i vikt. Muskler bränner fler kalorier i vila, vilket ökar den totala kaloriförbrukningen. Kollagenpeptider har också minskat fettceller och viktökning hos råttor i några in vivo-experiment.

Ett dagligt kollagenintag på 2,5–15 gram verkar säkert och fördelaktigt. Dock är kollagen inget magiskt piller för viktminskning. Dessutom kan du få otillfredsställande viktminskningsresultat om du inte kombinerar det med lämpliga fysiska aktiviteter och en diet med kaloriunderskott.

Källor till kollagen för viktminskning

Här är några livsmedelsprodukter som hjälper till att öka kollagennivåerna i din kropp och hjälpa till att minska vikten.

  • Bär- Citrusfrukter får vanligtvis mest uppmärksamhet för sitt höga C-vitamininnehåll. Bär är också en fantastisk källa till kollagen. Jordgubbar innehåller mer C-vitamin per uns än apelsiner. Björnbär, blåbär och hallon kommer också att ge din kropp en bra mängd C-vitamin.
  • bönor- Dessa är en del av en proteinrik kost som ofta innehåller de aminosyror som krävs för att producera kollagen. Många är höga i koppar, ett annat näringsämne som behövs för att bilda kollagen.
  • Kasju- Cashewnötter är fulla av zink och koppar. Båda dessa komponenter är avgörande för kollagenproduktionen i kroppen. De är också väldigt mättande och blir ett gott mellanmål.
  • Paprika- Lägg till lite röd paprika till din sallad eller smörgås. Denna grönsak med höga nivåer av vitamin C innehåller capsaicin, ett antiinflammatoriskt ämne som kan hjälpa till att förebygga åldrande symtom.
  • Tomat- En medelstor tomat kan ge upp till ungefär 30 % av denna avgörande komponent för kollagen. Det är en oersättlig källa till vitamin C. Stora mängder antioxidanter för att stödja huden finns också i tomater.
  • Bladgröna grönsaker- Vi har alla hört att vi borde äta mer gröna bladgrönsaker, vilket är sant. Gröna grönsaker har en stor mängd klorofyll närvarande. Detta klorofyll är känt för sina antioxidantegenskaper.
  • Kyckling- Många kollagentillskott kommer från kyckling. Kyckling har en betydande bindväv, som visar närvaron av kollagen.
  • Äggvitor- Som vi alla vet innehåller äggvita mycket protein. Kollagen är en av de typer av protein som finns i äggvita.
  • Fisk och skaldjur- Fisk är en vanlig källa till kollagenextraktion. Det har många fördelar, tillsammans med att förbättra din ögonhälsa.
Se även  Bästa glutenfria måltidsleveranstjänster

HealthifyMe-anteckningen

Kollagens primära roll är att öka hudens hälsa. Dess roll i viktminskning är fortfarande oklart, med bristen på tillräckliga bevis. Men många individer har dragit nytta av att konsumera kollagen eller dess matkällor och säkerställt att det hjälper till att tappa några extra kilon. Hälso- och sjukvårdspersonal och nutritionister informerar om att en specifik dietartikel endast kommer att hjälpa till med viktminskning om den på lämpligt sätt införlivas i dietplanen för kaloriunderskott. Flera studier visar att en daglig dos av kollagen på 2,5-15 gram verkar säker och effektiv.

Slutsats

Kollagen har många fördelar. Dess hungerkrossande förmåga är välkänd för viktminskning. Dess unika aminosyraprofil främjar mager kroppsmassa. Dessutom stöder det din tarmhälsa.

Men det är också viktigt att se om du tar lämpliga mängder kollagen, eftersom för mycket av det kan spåra ur dig från dina mål. Som allt annat hjälper kollagen dig bara att gå ner i vikt om det kombineras med en hälsosam kost och stadig träning.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button