Fitness

Mind-Muscle Connection: Det är inte vad du tror att det är


Vi hör mycket snack om koppling mellan sinne och muskler i fitnessvärlden. En av de vanligaste missuppfattningarna om detta är att när det är smärtsamt mår vi bra. Men det är långt ifrån sanningen. I den här artikeln kommer vi att utforska krampig känslor och smärtor vi får på gymmet.

Ibland känner vi på ett visst sätt med specifika övningar, andra gånger inte. Vi kommer att täcka de viktigaste punkterna och vanliga misstagen när det kommer till sinne-muskel-anslutning. Försök dessutom att verkligen förstå vad vi bör känna och hur vi bör gå tillväga för val av träning för optimala resultat.

Det känns bra, så mitt sinne-muskelsamband är bra

Mycket ofta går både tränare och den genomsnittliga gymråttan in i gymmet och jagar de starka förnimmelserna. Oavsett om de gör pec-flugor och säger ”fan, jag kan verkligen känna min pec här.” Eller, gör benförlängningar ”helvete, ja, jag kan känna de där fyrhjulingarna bränna.” Även om det är normalt att ha smärtor mot slutet av ett set eller träningspass, är det viktigt att du ifrågasätter detta.

Hjälper den här smärtan eller krampen jag känner mig verkligen att rikta in mig på mina fyrhjulingar? Är det detta jag borde göra? Eller gör jag något fel?

Först och främst måste vi lägga grunden för var dessa känslor, smärtor och kramper kommer ifrån när vi tränar. De flesta av oss har haft kramp tidigare, vare sig det var på gymnasiet eller på gymmet. Det är en MYCKET smärtsam känsla.

I huvudsak är en kramp faktiskt en sammandragning i vävnaden som är utom din kontroll. När vi får den krampiga känslan på gymmet, kanske i mindre utsträckning, är det fortfarande samma sak. Muskeln du tränar är utom din kontroll, oftast för att vi har tagit lederna till ett ställe där de inte känns lika stabila.

Kroppen kommer att signalera fara

kroppen signalerar nervsystemet

Det viktiga att notera här är att kroppen kommer att kommunicera när den måste. När vi tar kroppen till en plats där den är nära skada, eller helt enkelt mindre stabil, kommer den att kommunicera det väldigt starkt.

Vår nervsystem är alltid på jobbet, och när den känner att vi befinner oss i ett territorium som kan leda till fara, kommer det att skrika. Och ju närmare skada vi kommer, desto högre kommer det att skrika. Om det går tillräckligt långt kommer detta att resultera i en kramp.

Vi kan få dessa kramper i alla delar av vår kropp medan vi tränar. Och det kanske du har märkt vid flera tillfällen. Kroppen säger helt enkelt till oss att den inte gillar den stimulans vi ger den. Att vi närmar oss fara, och vi måste backa.

Se även  Du kommer aldrig att förlora ditt magfett om du äter dessa 10 saker

Smärta är inte målet med sinne-muskelkoppling

Av någon anledning har vi förknippat känslan av smärta med målet att muskel-sinne koppling. Ofta går en person till gymmet, tar tag i några hantlar och känner att det sliter i bröstet. Att tycka att det här känns ”bra” med smärta som målet.

Ärligt talat, när du faktiskt har haft en kraftig sammandragning i dina muskler, har du troligen inte känt mycket smärta alls.

Ett bra exempel för att illustrera detta är att dra ihop dina biceps i mellanområdet. Börja stå upp eller sitta, det spelar ingen roll. Böj sedan armbågen 45 grader upp från marken, som du skulle göra med en vanlig hantelcurl. Ta ett starkt grepp med din andra arms hand om denna underarm, och kläm dina biceps så hårt du kan.

När du klämmer ihop dina biceps här, finns det ingen krampkänsla, inte heller mycket känsla där alls. Ändå har du faktiskt en enorm spänning i dina biceps.

Kroppen vill inte slösa energi

Anledningen till att du inte känner för mycket av en känsla alls, är för att kroppen inte har någon anledning att signalera mycket alls. Våra kroppar vill inte slösa energi på att ge oss feedback när det går bra. Det skulle hellre spara den energin och ge oss feedback när saker går åt fel håll.

Det betyder att kroppen skickar starka signaler till oss när vi behöver ta hand om något.

Ja, visst, musklerna kanske skriker lite i slutet av ditt senaste set. Speciellt om man slitit sönder kroppen genom en massa mekaniska skador. Då är det helt normalt att känna lite smärta på grund av trötthet. Men det är mer så mot slutet av ett träningspass, och inte vid första repetitionen.

Se även  Hur träning påverkar fertiliteten

Om en muskel skriker vid den första repetitionen du gör, är det troligtvis något väldigt fel. Detta är inte punkten du bör vara vid i början, när du har 30 fler repetitioner att göra.

Den första repetitionen ska snarare vara som en promenad i parken. Detta är mycket viktigt att förstå, eftersom sinne-muskel-koppling inte bör baseras på hur mycket smärta det finns i muskeln. Å andra sidan betyder en bra anslutning mellan sinne och muskler att du har stor kontroll och stabilitet över de vävnader du tränar.

Tyvärr har sinne-muskel-koppling predikats för att vara hur mycket känsla du kan känna i musklerna direkt. När det faktiskt är hur väl du kontrollerar musklerna du arbetar med.

Sinne-muskelkoppling är kontroll inte smärta

kvinna gör yoga kontroll sinne

Det är mycket viktigt att vi förstår att sinne-muskel-anslutning är din förmåga att kontrollera musklerna medan du tränar dem. Detta innebär kontroll från början av repetitionen till slutet av den.

Låt oss till exempel säga att du vill dra ihop den övre delen av din pec, och du gör det. Bara att stå eller sitta. Det är sinne-muskel koppling. Och du kände inte för mycket känsla alls, eller hur?

Sanningen är att om du faktiskt känner mycket känsla saknar du sannolikt kontroll. Detta faktum är mycket viktigt att förstå, så att du inte går på en oändlig jakt på gymmet.

Känslan av kontroll är mycket mer subtil än känslan av smärta. Till exempel känslan av att dra ihop sig biceps som vi pratade om tidigare. Det här är vad du vill, inte den skrikande smärtan som många människor jagar. När vi får mycket smärta och kramper, utför vi inte övningen ordentligt.

Brist på kontroll ökar känslan

En vanlig förvirring bland gymbesökare är att associera krampkänslan med ett område som behöver mer arbete. Närmare bestämt, om du får smärtor och krampiga känslor i ett visst område, är det inte ovanligt att du tror att detta område är svagt och behöver mer arbete.

I verkligheten tar du förmodligen din kropp till en position där den saknar stabilitet. Och närhelst kroppen känner att den inte har kontroll, signalerar den detta starkt med antingen kramper eller andra smärtor.

Dessutom kommer den att vara svagare i den positionen som skyddsmekanism. Svagheten beror också på bristande mekanisk koherens i den positionen. Den svaghet du känner är alltså en kombination av en skyddsmekanism och brist på kontroll.

Se även  Allt du behöver veta om paddleboarding

Svaghet bör inte motverkas med extra ansträngning

kvinna träning hårt ansträngning

Ett annat fel är att tro att detta svaga och smärtsamma område helt enkelt behöver mer arbete. Så är inte fallet. Det som händer är att du inte anpassar övningen ordentligt efter din struktur. Om du istället anpassar övningen rätt efter din kropp kommer du att märka att du faktiskt är mycket starkare.

Förnimmelserna kommer inte att vara i närheten av lika starka, men du kommer att känna dig starkare när du gör rörelsen. Återigen beror detta på att våra kroppar inte kommer att slösa energi på att signalera något som fungerar bra.

Annat uttryckt, tänk på övningar som du är bra och stark på. Troligtvis känner du inte lika mycket känsla och kramp i musklerna när du utför de övningarna. Detta beror på att du faktiskt gör det korrekt.

Ett stort misstag här är att tro att du inte gör det rätt för att du inte känner lika mycket. Många människor faller faktiskt in i detta missförstånd. De ändrar övningen eller gör något annat, eftersom de inte känner lika mycket.

Jagar ständigt de där smärtsamma och krampiga förnimmelserna och tänker att det är vad sinne-muskel-anslutning ska vara. När tvärtom, de faktiskt utför övningen perfekt.

Slutsats

Att träna hårt är ofta förknippat med smärta i musklerna. Både gymbesökare och tränare tenderar att jaga dessa starka förnimmelser. Ju mer det gör ont, desto mer skriker musklerna, desto bättre tror många av oss att vår koppling mellan sinne och muskler är. Ändå är detta långt ifrån sanningen. Även om det är normalt att känna smärta i musklerna mot slutet av ett träningspass, särskilt ett som är högt i mekanisk skada, är det inte vad vi vill ha. Bra muskel-sinne-anslutning betyder faktiskt stor kontroll och stabilitet. Kroppen kommer inte att slösa energi på att skrika om vi inte kliar närmare skada.

Tack för att du läser vår artikel!

– Terry Asher

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button