Diet

Glutenfri kost – fördelar, kostschema och viktminskning

Vid det här laget är vi alla medvetna om termen ”gluten”. Produkter är nu tillgängliga i stormarknader som annonserar sig själva som glutenfria. Så, vad är ”gluten” och vad menar man med en glutenfri diet? Låt oss diskutera detta vidare. Läs vidare nedan.

Innehållsförteckning

Vad är en glutenfri diet?

För att förstå vad en glutenfri diet är kommer vi först att försöka bekanta oss med gluten. Gluten är ett protein som ofta finns i spannmål som råg, korn och vete. Glutenkonsumtion kan vara skadligt för personer med sjukdomar som celiaki. En glutenfri diet rekommenderas för dessa individer och andra som lider av glutenrelaterade medicinska tillstånd.

Glutenfria dieter hävdar att de förbättrar energi, hälsa och viktminskning. En sådan diet förändrar dock ditt näringsintag i kosten och av denna anledning är det inte tillrådligt att starta en glutenfri diet utan att först rådfråga en läkare.

Din läkare eller dietist kan rekommendera dig att börja en glutenfri diet om du har något av följande hälsoproblem –

Glutenataxi – Glutenataxi är en autoimmun sjukdom som påverkar vissa typer av nervvävnader. Det stör frivillig muskelrörelse och muskelkontroll.

Celiaki – Vid celiaki utlöses immunsystemets aktivitet som skadar slemhinnan i tunntarmen. Det är en autoimmun sjukdom som gradvis börjar förhindra ett normalt näringsupptag.

Veteallergi – När en person är utsatt för en veteallergi uppfattar kroppen av misstag proteiner som finns i vete som ett sjukdomsframkallande ämne. Immunsystemet triggas till handling och bildar en antikropp som kan resultera i andningssvårigheter, trängsel och andra oönskade symtom.

Icke-celiac glutenkänslighet – Även om en person inte har celiaki kan de drabbas av några av dess symtom som uppblåsthet, buksmärtor, förstoppning, huvudvärk och så vidare. En sådan person anses lida av glutenkänslighet som inspirerar till ogynnsamma reaktioner hos dem.

Att följa en glutenfri diet kräver noggrann uppmärksamhet av den person som deltar i en sådan diet. De måste vara medvetna om maten de konsumerar och deras källa. Individer utan någon av de ovan diskuterade hälsotillstånden kan också ta en sådan diet, baserat på de påstådda hälsofördelarna med densamma.

Glutenfri dietplan – vad man ska äta, vad man ska undvika

Individer med celiaki eller glutenkänslighet i Indien behöver inte leta för långt efter glutenersättningar att lägga till i sin kost. De flesta av subkontinenten konsumerar ris som en stapelvara. De kan helt enkelt byta till ris istället för roti. Det finns många sorters ris tillgängliga i vårt land och man kan välja. Om de inte vill konsumera ris kan de ersätta vete med hirs. Om de vill ha roti kan de ha roti gjorda av jowar istället för vete.

Dessutom erbjuder Indien ett brett utbud av glutenfri mat. Du kan börja dagen med dosa, poha, frukt eller dhokla till frukost, äta curry med ris till lunch och kanske avsluta dagen med en sallad och grillat kött. Nedan ges en 7-dagars glutenfri diet som kan följas:

Glutenfri dietplan

Nedan hittar du vår 7-dagars glutenfria måltidsplan –

Dag 1 Dietplan

Använd dag 1 av din glutenfria diet för att planera resten av veckan. Det kommer att hjälpa dig att hålla dig till din kostplan bättre när veckan fortskrider.

  • Frukost – Ragi Dosa (1 dosa), skummjölk (1 kopp), Sambar (1 katori)
  • Mitt på morgonen – Päron (1 liten) Mandlar (4 mandel)
  • Lunch – Ångat brunt ris (1,5 katori), Moong dal 1 katori), gurksallassallad (1 katori)
  • Kvällssnack – Kärnmjölk (1 glas) Pumpakärnor (2 msk)
  • Middag – Grillad kyckling (75 gram) Tomatsoppa (1,5 katori) Quinoa Pulao (1 katori)
Se även  Vad ska man äta för att gå ner i vikt? En enkel guide

Dag 2 Dietplan

  • Frukost – Hirs vermicelli (1,5 katori), kokt äggvita (1 ägg), skummjölk (1 kopp)
  • Mitt på morgonen – Äpple (1 liten) Valnöt – 2 hela
  • Lunch – Jowar roti (2 roti/bhakri), Panner sabji (1 katori), tomatsallad (1 katori)
  • Kvällssnack – Te med mindre socker (1 kopp) + groddar bhel (1 kopp)
  • Middag – Brunt ris pulao (1 katori) + groddar Raita (1 katori)

Dag 3 Dietplan

  • Frukost – Grönsakspoha (1 katori), lättmjölk (1 kopp), Sambar (1 katori)
  • Morgonsnack – Päron (1 liten) Mandlar (4 mandel)
  • Lunch – Besan Roti(1 roti) Chole Curry(1 katori) Grönsakssallad(1 katori) Curd(1 katori)
  • Kvällssnack – Grönt te (1 glas) + Popcorn (1 kopp)
  • Middag – Palak Soup(1 katori)+ Hirs Khichdi(1,5 katori)

Dag 4 Dietplan

  • Frukost – Dal Idli (2 delar), Pudina Chutney (1 matsked), lättmjölk (1 kopp)
  • Morgonsnack – Äpple (1 liten) Valnöt – 2 hela
  • Lunch – Nachni Roti(1 roti/chapati) Tomatlöksallad(1 katori) Kala Chana ki Sabji(1 katori) kvarg(1 katori)
  • Kvällssnack – Kärnmjölk (1 glas) Pumpakärnor (2 msk)
  • Middag – Besan Methi ka Parantha(1 paratha)+ Paneer Onion Capsicum Sabji(1 katori)

Dag 5 Dietplan

  • Frukost – Alla beredningar av ägg med fruktjuice och en banan
  • Morgonsnack – Äpple (1 liten (2-3/4″ dia)) Valnöt – 2 hela
  • Lunch – Palak Paneer(2 katori) Multigrain Roti(1 st) Böngroddar sallad(1 katori)
  • Kvällssnack– Kärnmjölk (1 glas)
  • Middag – Palak Brunt ris (1,5 katori) Grillad Peppar Kyckling (50 gram) Låg fetthalt ostmassa Gurka Raita (1 katori)

Dag 6 Dietplan

  • Frukost – Mung Dal Chilla (1 st), kokt ägg (1 ägg), skummjölk (1 kopp)
  • Morgonsnack – Päron (1 liten) Mandlar (4 mandel)
  • Lunch – Jowar Roti(2 roti/bhakri) Paneer Sabji(1 katori) Tomatsallad(1 katori)
  • Kvällssnack – Grönt te (1 glas) + Popcorn (1 kopp)
  • Middag – Brunt ris pulao (1 katori) + groddar Raita (1 katori)

Dag 7 Dietplan

  • Frukost – Mung Dal Chilla (1 st), kokt ägg (1 ägg), skummjölk (1 kopp)
  • Morgonsnack – Äpple (1 liten (2-3/4″ dia)) Valnöt – 2 hela
  • Lunch – Nachni Roti(1 roti/chapati) Tomatlöksallad(1 katori) Kala Chana ki Sabji(1 katori) kvarg(1 katori)
  • Kvällssnack – Kärnmjölk (1 glas) Pumpakärnor (2 msk)
  • Middag – Besan Methi ka Parantha(1 paratha)+ Paneer Onion Capsicum Sabji(1 katori)

Vårt glutenfria kostschema tar noggrann hänsyn till dina näringsbehov och försöker möta en vuxen människas dagliga näringsbehov. Om du känner dig hungrig efter att ha följt vår serveringsstorlek, öka dina portioner gradvis för att stilla din hunger.

Glutenfri dietfördelar

Att ge sig in på en glutenfri diet har sina egna risker och fördelar. Vi kommer att undersöka fördelarna med glutenfri diet i det här avsnittet. Förutom att konsumtion av gluten är skadligt för personer med glutenkänslighet och andra hälsotillstånd, studier bekräfta att en glutenfri diet också gynnar personer med irritabel tarm. Men man behöver inte lida av någon av dessa hälsoproblem för att dra nytta av en glutenfri diet.

Se även  Giktdiet: Här är maten att äta och undvika

En glutenfri diet gynnar alla. Hur? Här är ett par sätt på vilka en glutenfri diet gynnar människor utan glutenintolerans –

  • Det uppmuntrar människor på en diet att öka sitt intag av frukt och grönsaker, eftersom alla frukter och grönsaker är glutenfria.
  • Det eliminerar bearbetade ohälsosamma livsmedelsprodukter från din kost. Du äter mindre skräpmat på denna diet.
  • Du är också mindre benägen att få bakterie- och virussjukdomar eftersom du konsumerar mer mineraler, vitaminer och antioxidanter på denna diet.
  • Enligt Glutenintoleransgruppen glutenfri diet minskar också risken för hjärtsjukdomar, cancer och diabetes

Glutenfri kost för viktminskning

Populariteten för glutenfria dieter för viktminskning ökar runt om i världen. Man tror att viktminskning med glutenfri diet är verklig och att en glutenfri diet kan främja viktminskning på ett hälsosamt sätt. Hur mycket av detta påstående är sant? Det får vi reda på i det här avsnittet. När en individ bestämmer sig för att bli glutenfri måste de avstå från all slags mat med gluten som ingrediens.

Det kan vara såser, livsmedelstillsatser eller basvaror som vete, råg och så vidare. I de flesta fall kan personen inte längre njuta av sitt bröd, sina desserter och bearbetade livsmedel. Inledningsvis förlorar personen en viss mängd i vikt genom att ta bort dessa från kosten, eftersom dessa livsmedelsprodukter också råkar vara höga i kalorier.

Förutom detta, när en person bestämmer sig för att bli glutenfri, måste de träna på att läsa matetiketter innan de köper något på livsmedelsbutiker eller stormarknader. Det är en hälsosam vana att behålla och främjar hälsosamma kostvanor. När en person gör ett välgrundat val om vad de stoppar in i kroppen är de mindre benägna att äta hetsätning eller konsumera ohälsosam mat.

Dessutom måste man hålla koll på de portioner de äter. Oavsett vilken diet du går på, om du inte kan kontrollera dina portioner – kommer du att gå upp i vikt. Det finns egentligen inget annat alternativ till portionskontroll när du försöker gå ner/behålla din vikt.

Sammanfattning

Gluten är en viktig proteinform och bör inte tas bort från din kost utan att först ha rådfrågat en expert. Om du inte lider av glutenokänslighet eller någon glutenrelaterad sjukdom bör du fundera noga på om en glutenfri diet skulle vara rätt för dig. Men om du är det, bör du rådfråga din dietist och be dem att ge dig glutenalternativ för att komplettera dina näringsbehov.

Vanliga frågor (FAQs)

Vad kan du äta på en glutenfri diet?

Indien erbjuder ett brett utbud av glutenfri mat. Du kan börja dagen med dosa, poha, frukt eller dhokla till frukost, äta curry med ris till lunch och kanske avsluta dagen med en sallad och grillat kött. Här är en 7-dagars glutenfri diet som kan följas.

Se även  Svart frö för viktminskning – hur effektivt är det?

Har potatis gluten?

Nej, potatis är glutenfritt.

Vad är glutenmat?

Gluten är ett protein som ofta finns i spannmål som råg, korn och vete. Glutenkonsumtion kan vara skadligt för personer med sjukdomar som celiaki. Mat som är rik på gluten kallas glutenmat.

Kan man gå ner i vikt på en glutenfri diet?

Ja. När en individ bestämmer sig för att bli glutenfri avstår de från all slags mat med gluten som ingrediens. Det kan vara såser, livsmedelstillsatser eller basvaror som vete, råg och så vidare. Inledningsvis förlorar personen en viss mängd i vikt genom att ta bort dessa från kosten, eftersom dessa livsmedelsprodukter också råkar vara höga i kalorier. Förutom detta, när en person bestämmer sig för att bli glutenfri, börjar de träna på att läsa etiketter innan de köper någon form av mat. När en person gör ett välgrundat val om vad de stoppar in i kroppen är de mindre benägna att äta hetsätning eller konsumera ohälsosam mat.

Är bananer glutenfria?

Ja, bananer är helt glutenfria.

Har ägg gluten?

Nej, ägg är naturligt glutenfria.

Är jordnötssmör glutenfritt?

Ja, oftast är jordnötssmör glutenfritt. Det är dock tillrådligt att kontrollera etiketten innan du köper en eftersom ett varumärke kan välja att lägga till gluten i sina produkter.

Vilken är den sämsta maten för gluten?

Vete är känt för att ha den högsta mängden gluten. Således kommer livsmedel som innehåller mjöl, bearbetade eller obearbetade såsom bröd, nudlar, pajer, kex etc att ha hög glutenhalt. Dessutom är spannmål som råg, korn och råg glutenrika. alkoholhaltiga drycker, särskilt öl, är en av de sämsta livsmedel för gluten.

Ger gluten bukfett?

Det finns inga sådana bevis kopplade till gluten som orsakar magfett jämfört med andra livsmedel. Ja, om du har en allergi mot gluten kommer det att orsaka matsmältningsproblem som gaser, uppblåsthet, kramper och diarré bland andra symtom.

Vad händer när du först slutar äta gluten?

Att gå glutenfritt kan ha några biverkningar på din kropp precis som alla stora kostförändringar. Några av dem är

  1. Omättad hunger

En glutenfri diet kräver att man avstår från häftklamrar som roti och bröd. Förlusten av dessa häftklamrar från kosten gör det svårt för en att känna sig mätt tidigare i början.

  1. Abstinenssymptom

Att tappa saker från din kost som brukade vara en vanlig del av din måltid kan få dig att drabbas av illamående, svaghet, irritabilitet etc. Det är dock viktigt att notera att dessa tillstånd är tillfälliga och kommer att försvinna när din kropp anpassar sig till det nya. diet.

  1. Förstoppning

Det bör noteras att de flesta glutenrika livsmedel också innehåller mycket fibrer. Att skära av dem kan störa din tarmrörelse. Därför är det viktigt att komplettera din kost med tillräckligt med fiber när du är glutenfri.

Har mjölk gluten?

Nej, mjölk har inte gluten.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button