Diet

Ganesha Chaturthi: Näring, recept och mer

Lord Ganesha, eller Ganpati, den mycket älskade Guden med ett elefanthuvud, dyrkas över hela Indien. Lord Ganesha är känd som en bärare av förmögenhet och en avlägsnande av barriärer. Han är en symbol för visdom och välstånd. Ganeshas elefanthuvuds ursprungsberättelse har olika tolkningar. Den mest kända versionen är att hans mamma Parvati gav honom ett nytt huvud – det av en elefant – efter att han förlorat det under ett slagsmål med sin far, Shiva, eller sin farbror, Shani. Shiva bestämde att man måste dyrka Ganesha före någon puja eftersom han ville att han skulle ha en speciell status.

Ganesha Chaturthi, en 10-dagars festival, firas mellan augusti och september. Denna festival börjar med Lord Ganeshs välkomnande i våra hem och slutar med en visarjan som överväldigar värdarna med en känsla av sorg. Ganeshas älskvärda och relaterbara personlighet kan vara anledningen till att han är så nära de flesta av oss. Därför är det ingen överraskning att Ganpati-festivalen är otroligt populär i Indien. I Maharashtra har denna festival av största betydelse. Hela staten är på ett festligt humör, och nästan varje hushåll tar med sig en idol. Människor klär ut intrikat snidade idoler av Lord Ganesha med färgglada paraplyer och håller utarbetade religiösa ritualer för att söka hans välsignelser.

Det nådiga välkomnande Ganesha får i de flesta hem och de personliga känslorna som är kopplade till festivalen gör den till en extraordinär sådan. Tonvikten ligger på att behandla honom som en familjemedlem, laga mat till honom med omsorg och tillgivenhet, ge honom den renaste maten och hålla ritualerna enkla men respektfulla. Ett typiskt maharashtrisk hushåll kommer att erbjuda enkla traditionella rätter till sin mest vänliga gäst. Detta inkluderar puri, bhaji, dalris, grön sabzi och favoritdesserter som modak, laddoos, kokosbarfi och puran poli. Poha, Aloo Pakora och Kothimbir (Koriander) Vadi är några snacks som vanligtvis erbjuds till Ganesha.

Vi på HealthifyMe gillar firandets enkelhet. Vi vill betona det faktum att du inte behöver erbjuda din ”gäst” något som du inte skulle ha en vanlig dag. Att behandla honom som din närmaste familjemedlem och erbjuda honom det du tror är bäst för din hälsa (och hans) kommer att göra honom lyckligare. Låt oss lova att betona kunskap, vänlighet, engagemang och självbehärskning denna Ganesha Chathurthi och vidare.

Se även  Tyngdlyftning för kvinnor: fördelarna och bästa metoderna

Hälsosamma matalternativ för Ganesha Chaturthi

En hälsosam kost bidrar till att upprätthålla den allmänna hälsan. Det ger kroppen de nödvändiga makronäringsämnena, mikronäringsämnena och vätskorna i rätt mängd. En balanserad kost hjälper människor att behålla sin ideala kroppsvikt och minskar deras chans att utveckla kroniska sjukdomar. Följande är några hälsosammare val för Ganesha Chaturthi:

Frukost

  • Grönsak Poha
  • Poha Chiwda med torra frukter
  • Idli med sambar och chutney
  • Upma med grönsaker
  • Färska frukter
  • Chaas
  • Dahi

Lunch och middagsalternativ

Vetemjöl Puran Poli

Ingredienser:

  • Vetemjöl: 1 kopp
  • Channa dal: 2 koppar
  • Jaggery: 1 kopp
  • Ghee: ½ kopp
  • Vatten: ½ kopp
  • Kardemummapulver: 3 tsk
  • Muskotpulver: ½ tsk
  • En nypa salt
  • Olja, efter behov

Metod för beredning

  • Blanda mjöl, vatten och olja i en stor skål och knåda blandningen till en deg. Täck den och låt den stå i rumstemperatur i en timme.
  • Koka chana dal i en tryckkokare tills den blir mjuk och låt den svalna.
  • Koka channa dal, jaggery och ghee på medelhög värme tills de kombineras till en klibbig pasta.
  • Blanda denna pasta i en mixerkvarn med pulveriserad kardemumma och muskotnöt.
  • Gör tjocka rotis av degen. Lägg ett lager av den blandade channa dal-blandningen mellan två rotis och försegla sedan kanterna.
  • Värm lite ghee på en tawa.
  • Lägg försiktigt den förseglade uppsättningen rotis på tawa och tillaga båda sidor tills den blir gyllenbrun.

Näring

Vetemjöl ger kroppen energihöjande kolhydrater och matsmältningsstödjande kostfibrer. Proteiner är viktiga för att få muskelmassa, och channa dal är en utmärkt källa till dessa näringsämnen. Jaggery är hälsosammare än socker eftersom det har ett järninnehåll som är viktigt för produktion och transport av blod.

Moong Dal Modak

Ingredienser:

  • Rismjöl: 1 kopp
  • Moong dal: ½ kopp
  • Ghee: ½ msk
  • Vatten: 1 kopp
  • Senap: ¼ tsk
  • Strimlad kokos: 2 msk
  • Curryblad: 7-8
  • Salt att smaka
  • Olja, efter behov

Metod för beredning

  • Koka moong dal i en tryckkokare tills den är mjuk och låt den svalna.
  • Hetta upp olja på en panna. Tillsätt senapsfrön till den.
  • När senapsfröna börjar poppa, tillsätt salt, moong dal, curryblad och kokosbitar. Koka i några minuter innan du stänger av värmen.
  • Blanda noggrant rismjöl, ghee och vatten i en stor skål. Tillsätt lite olja i händerna och knåda blandningen till en mjuk deg.
  • Gör runda, jämnstora bollar av deg, platta till dem, fyll dem med moong dal-blandningen och slå sedan ihop dem som en upp och nervänd kon.
  • Lägg Modakerna på idli-plattor med lite olja och ånga dem sedan i fem till tio minuter.
Se även  9 kraftfulla armpass och deras fördelar

Näring

Kolhydrater som finns i rismjöl är viktiga för metaboliska processer. Ghee erbjuder viktiga fetter för utveckling och tillväxt. Högt proteininnehåll i moong dal stödjer kroppens kritiska enzymprocesser. Kokosnöt har inget natrium eller kolesterol, vilket hjälper till att skydda hjärtat och sänka blodtrycket.

Andra hälsosammare matalternativ

  • Rishi bhaji kombinerar alla säsongens grönsaker och är en hälsosam festrätt att äta med chapati eller ris.
  • Thalipeeth är en annan hälsosam festmat gjord med flera spannmål, såsom chana dal, vetemjöl, ris och urad dal.
  • Khichdi och Kadhi
  • Pumpa Sabji med bockhornsklöver tadka och chapatis
  • Paneersås med ärtpulao och ostmassa
  • Majs Palak Sabzi med Masala ris

Notera: För dem som fastar under denna tid eller tills vardagsmat som soppa, groddar och sallader hjälper till att balansera dagens näringsbehov.

Desserter

  • Ukdiche Modak: Du kan göra Ukdiche modak på flera sätt, som kokos, gurka, rödbetor eller chana dal.
  • Havre fylld Modak: Havre är en rik källa till antioxidanter. De sänker kolesterolet och har beta-glukanfibrer. Så om du är orolig för de ghee-friterade Modaks kan du göra dem med havre istället. Det hjälper till att minska risken för förhöjda kolesterolnivåer.
  • Coconut Barfi: Kokos är en omedelbar energikälla. Det hjälper till att förebygga fetma genom att påskynda ämnesomsättningen. Det minskar också sötsuget och bromsar därigenom eventuell höjning av blodsockernivån.
  • Laddoo med nötter och frukt: Nötter innehåller omättat fett, omega-3 och vitamin E, som förhindrar utvecklingen av plack i artärerna. Å andra sidan har frukter ett högt näringsvärde och är fiberrika.
  • Ångkokt Modak

Några hälsosamma tips att följa

En hälsosam kost ökar energin, förbättrar humöret och främjar god hälsa. Under dessa festliga dagar tenderar våra dagliga scheman att bli trassliga och därför blir det desto mer nödvändigt för oss att hålla koll på vår hälsa. Vår ”gäst” kommer att njuta av sin vistelse endast när värdarna är i sin bästa hälsa. Här är några tips som hjälper dig:

  • Undvik stekta snacks: Naturligtvis kan du ha puri bhaji eller sabudana vada på speciella dagar. Men försök begränsa konsumtionen till en eller två måltider och håll portionen under kontroll.
  • Laga mat hemma: När du lagar mat kontrollerar du tillagningssättet och matens färskhet. Använd ghee-, kokos- eller senapsolja för att förbereda och laga mat.
  • Användning av kryddor: Kryddor som peppar, ingefära, kanel och saffran kan läggas till rätter för att ge dem en unik smak och påskynda ämnesomsättningen. Dessutom kan du förbereda grundläggande kryddor som dhania, jeera, gurkmeja och garam masala hemma genom att rosta och mala ingredienserna för att upprätthålla hygienen.
  • Lägg till en sallad och ostmassa till alla måltider: Dina måltider blir hälsosamma och fylligare om du lägger till en sallad eller ostmassa till dem. Det kommer att minska din kolhydratkonsumtion och öka ditt intag av fibrer och protein. Fiber, som vi vet, fungerar som ett aptitdämpande medel och hjälper därför till att hålla din kaloribudget under kontroll. Fiber hjälper också till med matsmältningen och håller därmed gastronomiska problem i schack.
  • Fokus på hushållssysslor: För att välkomna Ganesha och göra honom glad städar folk sina hem i stor utsträckning. Hemmen är vackert prydda med blommor och girlanger. Processen att städa, sopa, svabba etc. är ett utmärkt sätt att hålla sig aktiv. Försök att sköta dessa krav på egen hand och ge några dagars ledighet till din hemhjälp och andra skötare som gör våra liv enklare. Låt dem njuta av festivalen med sina familjer.
  • Ät direkt efter kvällen Aarti: Pressa inte din mattimme för sent på kvällen. Sammanfalla istället din mattimme med ditt pujaerbjudande. Ät en tidig måltid med alla i familjen samtidigt som du fokuserar på samtal och skratt. Vi ber dig inte att kalla det en kväll för tidigt. Under de senare timmarna kan du äta hälsosamma mellanmål som rostade jordnötter, makhana eller helt enkelt lite örtte för att hålla dig mätt.
Se även  Den bästa och sämsta maten för din Acid Reflux-diet

En festival som Ganesha Chaturthi är tiden att rena sig på alla sätt. Lord Ganeshas popularitet sträcker sig över regioner. Han är vördad som borttagningen av hinder och verkar ge all lycka som en hängiven behöver. Han representerar rikedom och kunskap. Håll det enkelt, spendera tid med dina barn och äldre släktingar och ät hälsosamt i år. Förbind dig att lära dig något nytt för att förkroppsliga elefantgudens sanna ande. Du kan till exempel börja läsa rutinmässigt eller skaffa en ny hobby. Slutligen, förbli glad, och du kommer alltid att vara vid god hälsa.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button