Diet

Är blomkål bra för viktminskning?

Som vi alla vet är en hälsosam kost och aktiv livsstil nödvändiga för en hållbar viktminskningsresa. Därför bör du veta vad du kan äta och undvika. Forskning visar att tillsats av ett brett utbud av grönsaker är en avgörande strategi för att bygga upp en hälsosam kost och gå ner i vikt.

Vissa livsmedel främjar viktminskning. Att till exempel lägga till blomkål till sina måltider kan hålla viktminskningen på rätt spår. Det kan dock vara överväldigande att hitta den rätta balansen. Därför är det avgörande att vara uppmärksam på vad och hur du matar din kropp.

Experter på HealthifyMe hjälper dig att skapa en välbalanserad kost som hjälper dig i varje steg av viktminskningsresan.

Blomkål är en extremt näringsrik grönsak och en vardaglig stapelvara i indiska hushåll. Intressant nog har denna grönsak genomgått en bildmakeover tack vare den berömda skorpiga pizzan och blomkålsriset. Men de flesta matälskare älskar denna grönsak, vare sig det är i curry eller rostad form.

Läs mer om sambandet mellan blomkål och viktminskning i detalj.

Blomkål – en näringsöversikt

Förutom att vara en typisk vintergrönsak är blomkål känd för sin fräscha smak och krispiga konsistens. Dessutom innehåller den en mängd näringsämnen.

Studier har dokumenterat att denna korsblommiga grönsak är en kraftkälla för protein, kostfiber, vitaminer B, C, E och K och hälsosamma omega-3-syror.

Den har också viktiga mineraler som mangan, kaliumjärn, koppar, zink och magnesium. Dessutom har grönsaken noll kolesterolhalt, vilket förnekar chanserna för viktökning hos en individ.

Här är näringsprofilen för en kopp rå blomkål enligt USDA.

  • Kalorier: 27
  • Kolhydrater: 5g
  • Protein: 2g
  • Fett: 0,3g
  • Fiber: 2g
  • Magnesium: 15 mg (4 % dagligt behov)
  • Kalium: 320 mg (7 % dagligt behov)
  • Folat: 61 mcg (15 % dagligt behov)

Blomkål för viktminskning – sambandet

Studier rekommenderar folk att konsumera blomkål som ett hälsosamt substitut för mat med hög kolhydrat och stärkelse. Dessutom, på grund av deras låga kolhydratinnehåll, rekommenderas de starkt att inkluderas i olika viktminskningsdieter som keto-dieten för en stadig och hälsosam viktminskningsprocess. Det är också ett utmärkt sätt att öka fiberupptaget samtidigt som det minskar kalorier.

Experter föreslår att människor kan äta 4 koppar korsblommiga grönsaker som blomkål för att bibehålla en hälsosam vikt och förhindra allvarliga hälsotillstånd. Det bästa med blomkål är att även om det är lågt i kalorier kan det fylla upp det mesta av din tallrik, vilket hindrar dig från att äta för mycket.

Se även  Cashew för viktminskning – en enkel guide

Så här kan intag av blomkål hjälpa dig att gå ner i vikt:

Låg i kalorier

Blomkål är ett utmärkt alternativ för viktminskning eftersom det är lågt i kalorier, cirka 27 och 5 gram kolhydrater för en enda portion. Du kan ersätta risad blomkål med faktiskt ris utan att offra smak och näringsämnen.

Rik på fiber

Blomkål är rikt på fibrer, främjar matsmältningshälsa och bibehåller blodsockernivåerna. Dessutom kommer fibern att hålla dig mätt under lång tid genom att sänka matsmältningstakten, vilket subtilt hjälper dig att uppnå önskad vikt.

Högt vatteninnehåll

Att inkludera denna vattenhaltiga grönsak i din kost kommer att hålla dig hydrerad under lång tid. Dessutom kommer överskottsvattnet i blomkålen att fylla dig snabbare, vilket effektivt hjälper till att gå ner i vikt.

Innehåller kolin

Denna korsblommiga grönsak är också känd för sin höga kolinhalt. Denna essentiella aminosyra spelar en viktig roll för att stödja ämnesomsättningen för viktminskning. Det förhindrar också ansamling av kolesterol i levern.

Rik på vitamin C

Forskning visar att blomkål är rikt på C-vitamin, vilket hjälper till att snabbt och effektivt ta upp järn i den. Dessutom har den utmärkta antioxidantegenskaper. Som ett resultat hjälper det kroppen med vävnadsbildning, skyddar mot hjärtsjukdomar och minskar proaktivt det onda kolesterolet.

Innehåller protein

Som en icke-stärkelsehaltig komponent driver protein upp varje cell i människokroppen som krävs för muskeltillväxt och reparation. Så eftersom protein är en viktig del av byggnadsstrukturen, kan att äta blomkål hjälpa dig att få nog av det.

Studier visa att detta makronäringsämne hjälper dig att behålla din ideala kroppsvikt genom att låta dig förbli mätt under en längre period.

Låg fetthalt

Blomkål är en grönsak med låg fetthalt med mindre än 1 g fett per kopp. Det betyder att du kan njuta av grönsaken genom att göra den till en del av din viktminsknings- och underhållsplan.

HealthifyMe-anteckningen

Blomkål är en av de näringsrika grönsakerna med låga kolhydrater som är fördelaktiga för att reglera hälsosam vikt och blodsockernivåer. Man kan äta det på olika sätt. Till exempel kan man ha rå, riven blomkål som en måltid efter träningen. Naturligtvis kan den laga trevliga middags- och lunchalternativ också. Dessutom kan det vara en del av ens frukost eller ett utmärkt alternativ till spannmål och baljväxter. Använd den som ersättning för salta chilasmet eller upma-bas.

Sätt att inkludera blomkål i viktminskningsdieten

Blomkål kan vara ett perfekt komplement till ens viktminskningsdiet. Men hur du konsumerar det har stor betydelse. Därför blir det viktigare att följa rätt kostråd för att gå ner i vikt baserat på din hälsostatus och specifika behov.

Se även  10 tips för att gå ner 5 pund snabbt

Här är några hälsosamma sätt att inkludera blomkål i din dagliga måltid.

Rå blomkål

Du kan lägga okokt blomkål till dina sallader, eftersom det är färskt. Hacka buketter och lägg dem i din sallad eller doppa dem i en dressing med låg fetthalt. Du kan också mumsa dem råa som mellanmål.

Ångad eller förkokt blomkål

Att koka blomkålen kan ta bort vissa viktiga näringsämnen. Därför kan du prova att parboiling eller ångkoka grönsaken för att behålla det höga vitamininnehållet.

Blomkålsris

Om du är ett stort fan av risskålar, byt ut risbasen mot nyttigt blomkålsris. Att använda blomkålsris, som är rikt på fibrer, kommer att gynna viktminskning. Dessutom kommer blomkålen att ge dig ytterligare näringsämnen, vilket gör din måltid hälsosammare utan att ge avkall på smak och smak.

Blomkål i smoothies

Smoothie är ett av de bästa sätten att inkludera grönsaker i din viktminskningsdiet. Om du till exempel lägger till blomkål i smoothies och en kombination av din favoritfrukt kommer du att hålla dig mätt under lång tid, vilket bidrar till en stadig viktminskning.

Soppor eller grytor

Hacka några blomkålsbuketter och lägg dem i dina favoritsoppor eller grytor. Om du är kräsen kan du få risad blomkål för att konsumera den hälsosamma grönsaken utan att se den. Du kan också smyga den med grönsaker som morötter och lök för att få ytterligare näringsämnen.

Blomkål i havregryn

Havregrynsgröt är ett av de vanligaste och mest utmärkta frukostalternativen. Studier visa att intag av havregryn kommer att hålla en full i timmar.

Dessutom kan inkludera blomkål i havregrynen ge en fluffig konsistens till din välsmakande frukost. Det ändrar inte smaken samtidigt som det gör den mer näringstät.

Risk för att konsumera för mycket blomkål

Tyvärr kan denna populära grönsak bara vara lämplig för vissa trots hälsofördelarna. Det kan orsaka potentiella risker när det konsumeras i stora mängder.

Några av dem är:

Överskottet av fibrer och komplexa kolhydrater som raffinossocker i blomkålen kan göra dig uppsvälld eller gasig. Det kan till och med orsaka matsmältningsbesvär. Dessutom har blomkål puriner som kan orsaka olika hälsoproblem som njursten och gikt när det konsumeras i överskott.

Se även  Träningspass för nybörjare: Vad du behöver veta

Överkonsumtion av denna grönsak kan framkalla anafylaxi (allergiska reaktioner), sömnstörningar och andningskomplikationer hos vissa individer som kräver omedelbar läkarvård.

Slutsats

Kosten spelar en framträdande roll i ens viktminskningsprocess. Det varierar dock från person till person beroende på kropp, ämnesomsättning och hälsotillstånd. Därför, snarare än att koncentrera sig på ett enda livsmedel för viktminskning, är det bättre att välja en väl avrundad diet för att skörda fördelarna med ett hälsosamt liv.

Att lägga till blomkål i din kost kan leda till viktminskning och kan göra underverk för din allmänna hälsa. Den försumbara mängden fett i grönsaken kan hålla dig inom dina kalorimål. Dessutom kommer kostfiber att hålla dig mätt. Som ett resultat förhindrar det binging och hjälper viktminskning i hög grad.

Forskningskällorna

1. Pem D, Jeewon R. Frukt- och grönsaksintag: Fördelar och framsteg av kostundervisningsinterventioner- Narrative Review Article. Iran J Folkhälsa. 2015 okt;44(10):1309-21. PMID: 26576343; PMCID: PMC4644575.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4644575/

2. Ağagündüz D, Şahin TÖ, Yılmaz B, Ekenci KD, Duyar Özer Ş, Capasso R. Cruciferous Vegetables and their bioactive metabolites: from prevention to new therapys of colorectal cancer. Evid-baserat komplement Alternat Med. 11 april 2022; 2022:1534083. Doi: 10.1155/2022/1534083. PMID: 35449807; PMCID: PMC9017484.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9017484/

3. US Department of Agriculture

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169986/nutrients

4. Ahmed FA, Ali RF. Bioaktiva föreningar och antioxidantaktivitet hos färsk och bearbetad vit blomkål. Biomed Res Int. 2013;2013:367819. doi: 10.1155/2013/367819. Epub 2013 22 sep. PMID: 24171164; PMCID: PMC3793502.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793502/

5. Lynch SR, Cook JD. Interaktion mellan C-vitamin och järn. Ann NY Acad Sci. 1980;355:32-44. doi: 10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x. PMID: 6940487.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6940487/

6. Moon J, Koh G. Kliniska bevis och mekanismer för viktminskning orsakad av högproteindiet. J Obes Metab Syndr. 2020 30 september;29(3):166-173. doi: 10.7570/jomes20028. PMID: 32699189; PMCID: PMC7539343.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7539343/

7. Rebello CJ, Johnson WD, Martin CK, Han H, Chu YF, Bordenave N, van Klinken BJ, O’Shea M, Greenway FL. Omedelbar havregryn ökar mättnadskänslan och minskar energiintaget jämfört med en ätfärdig havrebaserad frukostflingor: en randomiserad crossover-försök. J Am Coll Nutr. 2016;35(1):41-9. doi: 10.1080/07315724.2015.1032442. Epub 2015 14 aug. PMID: 26273900; PMCID: PMC4674378.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4674378/

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Check Also
Close
Back to top button