Diet

Makhana (Rävnötter) – Fördelar, näring, recept och mer

Makhana är en högvärdig akvatisk kontantgröda och ett traditionellt indiskt mellanmål. Den växer i stillastående fleråriga vattendrag.

Makhana har använts i stor utsträckning inom traditionell orientalisk medicin för att bota olika sjukdomar, inklusive njurproblem, kronisk diarré, överdriven leukorré och nedsatt funktion av mjälten. Dessutom växer det snabbt fram som en superfood globalt på grund av dess rika medicinska värden och mineralinnehåll.

Makhanas är rika på näringsämnen och är en mycket potent källa till mangan, kalium, magnesium, tiamin, protein och fosfor. Dessutom är både rå och stekt Makhana rik på essentiella aminosyror.

Lätt rostade makhanas är ett utmärkt tesnack och ett perfekt tiffin-alternativ för barn. I Indien gör folk rätter som kheer, curry, raita och kotletter med makhanas.

Många människor använder makhanas i religiösa ritualer och som ett offer till Gud. När man reser över landet syns variationen i konsumtionen och utnyttjandet av makhanas. Till exempel, i norra Bihar, konsumerar folk fröet i poppad form, medan man i Manipur lagar bladen och stjälken från Makhana och njuter av det i grönsakscurry.

Det finns olika kvaliteter av Makhanas tillgängliga på marknaden. Kvaliteten på Makhana beror på storleken och färgen på lavan. Efter polering finns det 2-3 kvaliteter av Makhana, nämligen Lawa eller Rasgulla, Murra eller Samundha och Thurri. Hälsofördelarna och näringsvärdet av makhanas gör dem till ett populärt val för att upprätthålla en hälsosam livsstil.

Ursprunget till Makhana (Rävnötter)

I Indien är delstaten Bihar den största producenten av makhanas. Makhanas kommer från lotusfrön. Lotus utvecklar fröskidor, och varje fröskida innehåller cirka 20 frön som mognar inom 40 dagar.

FRAMGÅNGSBERÄTTELSE FÖR VIKTFALL – Hur Preeti Singh gick ner 7 kg på 12 månader

Chatta med oss ​​för att komma igång med din hälso- och träningsresa >> https://hlfy.me/YT_Video

Fröna torkas sedan och rostas på höga lågor. Det yttre svarta skalet går sönder och de vita puffarna poppar ut. Dessa frön är vad vi kallar makhanas.

Makhanas/Fox nötter har blivit extremt populära de senaste åren på grund av deras höga näringsvärde. Många kändisar har också pratat om rävnötter och varför de inkluderar dem i sin kost.

Internationella stjärnor äter dem som middag eller ett mellanmål efter träningen för att få energi. Detta har lett till en plötslig ökning av populariteten för makhana.

Makhana är också lättillgängligt och är ett bra mellanmålsalternativ. Låg i mättade fetter, kolesterol och natrium, det är ett utmärkt alternativ för att mumsa och bibehålla en idealvikt.

De är lätta att bära med sig, är ett perfekt Tiffin-alternativ, ett bra mellanmål för att dämpa suget och är mycket välsmakande. De är också förvånansvärt lätta att tillaga och en smaskig rätt kan prasslas upp i ett nafs.

Makhanas var extremt underskattade tidigare. Makhana har vunnit ny popularitet under de senaste åren, eftersom människor har blivit mer hälsomedvetna.

Nu går folk tillbaka till det en gång glömda mellanmålet för dess näringsvärde. Stormarknader är också staplade med olika varianter av makhanas. Deras höga fiberinnehåll gör dem till ett idealiskt mellanmål för en omedelbar energikick under fastan.

Se även  Kollagen för viktminskning – fungerar det?

Är det bra för veganer?

Veganism är en växande trend inte bara i väst utan även i Indien nu. Veganism utesluter alla animaliska livsmedel som kött, mejeriprodukter, fisk, ägg, etc.

En vegansk kost kallas också en växtbaserad kost. Även om veganism är ett utmärkt val, saknar veganer ofta sina dagliga näringsbehov. Men de är ofta berövade på de väsentliga vitaminerna, mineralerna och proteinerna i kosten.

Detta kan leda till bristbaserade hälsorubbningar på lång sikt. Det är här makhanas kan komma och fylla behovsluckan.

Makhanas är laddade med fosfor, protein, kalcium, magnesium, fiber, zink, etc. De är ett perfekt val för en vegansk livsstil. Till skillnad från vanliga ingredienser som korn och vete är de också glutenfria.

Veganer måste ofta se sig omkring för att hitta ett perfekt mellanmålsalternativ. Makhana är ett fantastiskt veganskt mellanmål för de otidiga hungerkänslorna. Dessa lågkalorinötter är ett utmärkt alternativ för skuldfri binging.

Näringsfakta om Makhanas

Makhanas är rika på fibrer, vilket hjälper till att hålla utsöndringsorganen friska. Den har också kalium som hjälper till att balansera kolesterolnivåerna och håller hjärtat friskt. Rävnötter, även om de är små, är ett kraftpaket av näringsämnen.

Att äta på dem kan ge dig några fantastiska hälsofördelar som bra hud, kontrollerad vikt, god hjärthälsa, hormonbalans och så vidare.

100 gram Makhana innehåller:

  • Kalorier: 347
  • Protein: 9,7g
  • Fetter: 0,1g
  • Kolhydrater: 76,9g
  • Fiber: 14,5gm
  • Totalt antal lipider (fetter): 0,1 g
  • Kalcium: 60mg
  • Järn: 1,4mg

11 bevisade hälsofördelar med Makhana

1. Upprätthåller njurhälsa

Makhana säkerställer njurhälsa genom att kontrollera blodflödet och reglera urinering.

De avgiftar och renar mjälten. Det hjälper till att spola ut alla gifter från kroppen.

2. Friskt hjärta

Makhana är rika på livsviktiga näringsämnen som magnesium, protein, kalcium och kolhydrater.

Rävnötter har också låg natrium- och fetthalt, vilket hjälper till att reglera blodtrycket.

3. Avgiftar levern

Vår lever avgiftar vår kropp genom att eliminera allt avfall.

Makhanas hjälper levern att fungera korrekt och förbättrar ämnesomsättningen.

4. Bra för diabetespatienter

Makhana hjälper till att reglera blodsockernivåer.

De har låga kalorier och glykemiskt index, vilket hjälper diabetespatienter att behålla sina sockernivåer.

5. Gör benen starka

Makhana är rika på kalcium. Kalcium förbättrar ben- och broskhälsa, smörjer dina ben och leder och förebygger degenerativa bensjukdomar.

Konsumera rävnötter dagligen med mjölk för att förbättra din benhälsa och densitet.

6. Viktminskning

Makhana är låg i kolesterol och kalorier och därmed hjälper du håller den perfekta vikten.

Till skillnad från andra stekta eller förpackade snacks, bidrar inte rävnötter till viktproblem.

7. Hormonbalans

Makhana hjälper till att upprätthålla hormonbalansen i din kropp.

Under menstruationen hjälper makhanas att hålla dessa begär i schack och förhindrar att äta för mycket. De hjälper också till att hantera premenstruella symtom.

Se även  Veestro recension

8. Håller matsmältningssystemet friskt

Vår kropp behöver fibrer för korrekt matsmältning. Makhanas är packade med fibrer, vilket säkerställer att matsmältningssystemet fungerar smidigt.

Om du lider av matsmältningsproblem som förstoppning eller hård avföring, inkludera rävnötter i din dagliga kost.

9. Bra för fertiliteten

Makhanas upprätthåller hormonbalansen i våra kroppar.

De är bra för kvinnlig fertilitet och säkerställer att alla kvinnliga reproduktionsorgan fungerar korrekt. Regelbunden konsumtion av makhanas ökar den kvinnliga reproduktiva hälsan.

10. Förhindrar inflammation

Makhanas har en förening som kallas ”kaempferol” som hjälper till att minimera inflammation i kroppen.

Regelbunden användning av rävnötter kan hjälpa till att bota inflammation.

11. Förhindrar åldrande

Makhana är laddade med antioxidanter och aminosyror, som förhindrar tidigt åldrande.

Antioxidanter som finns i makhanas hjälper till att hålla huden frisk och glödande.

Hälsosamma recept av Makhana

Recept 1 – Spicy Makhana

Det här är ett snabbt recept för att stilla de plötsliga hungerkänslorna. Alla ingredienser i detta recept är lätt tillgängliga i våra hem hela tiden. Det är ett bra alternativ för ett mellanmål på kvällen.

Ingredienser:

  • Makhanas – 3 koppar
  • Gurkmejapulver – 1 tsk
  • Rött chilipulver – 1 tsk
  • Salt att smaka
  • Chaat Masala – 1 tsk
  • Svartpeppar – ½ tsk
  • Ghee – 1 msk

Metod:

  • Hetta upp lite ghee och rosta nötterna i ca 10-12 minuter på låg värme. Fortsätt röra.
  • Tillsätt alla kryddor. Stäng av lågan.
  • Om det behövs, lägg till mer Chaat Masala. Blanda väl.
  • Förvara i en lufttät behållare

Recept 2 – Makhana Tikki

Makhanas smakar bra med vad som helst. Detta är ett perfekt recept för att servera dina gäster. Det ger en perfekt twist till den traditionella aloo tikki och är mycket hälsosammare.

Ingredienser:

  • Medium potatis – 2 kokta och mosade
  • Foxnötter – 1 kopp
  • Grön paprika – 2, finhackad
  • Rostade jordnötter – 2 matskedar, grovt krossade
  • Korianderblad — näve, finhackad
  • Fänkålsfröpulver – 1 tesked
  • Garam Masala pulver – 1 tesked
  • Chaat Masala – 1 tesked
  • Matolja – 2-3 matskedar
  • Salt att smaka

Metod:

  1. Torka rosta rävnötter i ghee tills de är knapriga. Mal dem grovt.
  2. Lägg den grovmalda Makhanas, potatismos och resten av ingredienserna i en skål.
  3. Blanda väl. Justera saltet och kryddorna efter din smak.
  4. Gör runda eller ovala biffar. Fräs i en non-stick panna eller baka i ugn tills båda sidor är gyllenbruna.
  5. Servera med ketchup eller pudina chutney.

Recept 3 – Hälsosam Makhana Chaat

Detta är en hälsosam version av chaat utan olja. Det är ett snabbt och enkelt recept som kan tillagas på bara 15 minuter. Experimentera med de ingredienser du väljer och skapa din egen version av detta recept.

Ingredienser:

  • Makhanas
  • Lök – 1 hackad
  • Vanlig yoghurt – 1 kopp
  • Granatäpplekärnor – 1/2 kopp
  • Svartpepparpulver – 1/2 tesked
  • Russin – en handfull
  • Rostat spiskumminpulver – 1 tsk
  • Korianderblad — näve — hackade
  • Citronsaft – 1 tsk (valfritt)
  • Salt att smaka

Metod:

  1. Blötlägg Makhanas i vatten i 5-10 minuter.
  2. Krama i vattnet och lägg det i en skål.
  3. Tillsätt alla ingredienser i skålen.
  4. Blanda väl.
  5. Tillsätt russin på slutet.
Se även  Är blomkål bra för viktminskning?

Sammanfattning

Makhanas är ett komplett mellanmål. De är fulla av viktiga näringsämnen och ger stora hälsofördelar. Dessa små nötter är ett fantastiskt mellanmålsalternativ och perfekta för att tillfredsställa dessa middagsbegär. Även om Makhanas är bra, finns det potentiella biverkningar som allergier, gastrointestinala problem, etc. Om du är någon som har en känslig mage, var lite försiktig när du konsumerar för många makhanas.

Ersätt inte makhanas med dina huvudmåltider för att snabbt gå ner i vikt. Att gå ner eller gå upp i vikt beror på din övergripande livsstil. Ät rävnötter men med måtta. Träna regelbundet och var aktiv.

Makhanas är fantastiska att experimentera med och du kanske bara skapar ett perfekt mellanmålsrecept för dig själv. Genom att äta makhanas kommer du inte bara att förbättra din hälsa utan också stödja lokala bönder i landet som är involverade i Makhana-odlingen

Makhana – Vanliga frågor (FAQs)

F. Vilka är hälsofördelarna med makhana?

A. Makhanas är laddade med hälsofördelar. Innehållet av natrium och kalium hjälper till att reglera högt blodtryck och högt blodtryck. Makhanas är rika på protein och främjar en känsla av mättnad under längre perioder. Makhana är också låg i kalorier. Denna kombination gör den idealisk för mellanmål. Fiberinnehållet i makhana bidrar till matsmältningshälsa. Antioxidanterna och aminosyrorna som finns i dem förhindrar tidigt åldrande. Makhanas reglerar också hormonell obalans.

F. Hur förvarar man makhana?

S. Lufttäta behållare är idealiska för förvaring av makhanas. De hindrar luften från att komma in och håller nötterna fräscha. Placera behållarna på ett svalt och torrt ställe. Utsätt inte makhana för direkt solljus under lång tid. Ett bra hack för att förlänga livslängden på dessa nötter är att rosta dem. Att förvara rostade nötter kan säkra dess smak. Det förhindrar att makhanas snabbt blir inaktuella.

Q. Gör det makhana hjälpa till med matsmältningen?

A. Makhanas innehåller en betydande mängd fibrer i sin näringsprofil. Fiberrik mat främjar matsmältningshälsa och hjälper till att reglera tarmrörelserna. Detta förhindrar uppblåsthet och magkramper. Makhana innehåller antioxidanter som också hjälper till med matsmältningen. Regelbunden konsumtion kan också förhindra förtäring och förstoppning.

F. Varför är makhana så populära?

A. Makhanas har sin popularitet tack vare dess enorma hälsofördelar. Det är känt i Indien som en fastemat. Makhana är en viktig ingrediens i många rätter. Det är ett av de nyttigaste mellanmålen att mumsa på. Det låga kaloriinnehållet och det höga proteininnehållet är en sällsynt kombination att hitta. Bortsett från detta talar forntida medicinska metoder mycket om makhanas.

Q. Gör det makhana hjälpa viktminskning?

A. Makhanas är låga i kalorier och är en rik källa till protein och fibrer. Denna kombination gör det till ett idealiskt val av mellanmål. Proteininnehållet ger en känsla av mättnad under längre tid och förhindrar överätande. Att lägga till makhanas till din vanliga kost kan påskynda viktminskningen.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button